Masterclass Impact Digitale Samenleving op het Communicatievak

Renata VerloopDatum: Dinsdag 1 oktober 2019
Spreker: Renata Verloop
Kosten: €99,- excl. BTW, incl. drankjes en snacks
Locatie: Babbage Company, Amsterdam

Het nieuws dat mensen zien wordt steeds meer bepaald door algoritmen. Contact met de overheid verloopt steeds vaker online - al dan niet via een chatbot. Beleid en toezicht worden steeds vaker gebaseerd op uitgebreide data-analyse (met alle ethische discussies van dien over grondrechten, privacy en de gevaren van profileren). Ook burgers laten zich niet onbetuigd en maken volop gebruik van de beschikbare middelen - van online petities tot eigen data-analyses op basis van open data of WOB-verzoeken en het actief meehelpen in politie-onderzoeken.

Wat kun je verwachten?

Hoe vind jij je weg als communicatieprofessional in deze ontwikkelingen? Wat moet je er van weten? En wat kun je er mee? Tijdens deze masterclass geeft Renata Verloop je overzicht en houvast - want wat is wel en niet waar? Hoe erg is het gesteld met filterbubbels in Nederland? Is het waar dat miljoenen mensen niet kunnen omgaan met de digitale overheid? En nemen robots het klantcontact binnen afzienbare tijd over? Hoe hou je zelf grip op deze ontwikkelingen - of is het een kwestie van snel aanpassen?

Nadat we ons een beeld gevormd hebben van wat realiteit is en wat niet, praten we samen verder over de impact van deze ontwikkelingen op ons vak. Welke kansen liggen er? En wat vind jij de rol van Communicatie als het gaat om deze onderwerpen?
 

Voor wie is deze masterclass bedoeld?

Voor alle communicatieprofessionals die nieuwsgierig zijn naar de impact van de digitaliserende samenleving op hun vak en daar ook deze avond actief over van gedachten willen wisselen met de aanwezige vakgenoten.
 

Over de spreker

Renata Verloop is pionier op het gebied van online overheidscommunicatie. Bij het ministerie van VWS was zij oprichter van het eerste multidisciplinaire team voor digitale media binnen rijksoverheid en grondlegger van digitale toegankelijkheid. Ze is sinds 2006 zelfstandig ondernemer en helpt organisaties (online) goed in contact te zijn met hun omgeving en dat ook professioneel te organiseren. Meer informatie vind je op haar website renataverloop.nl.

In 2009 richtte zij - samen met Frank Janssen - Frankwatching Trainingen op en was daarvan manager tot eind 2013. Tussen 2012 en 2015 onderzocht zij - - samen met Marije van den Berg - de impact van online communicatie en social media op het communicatievak onder de noemer ‘De nieuwe communicatieprofessional’ #dncp. In 2017 richtte zij met een groep auteurs het platform Overheid in contact op, waarvan zij nu hoofdredacteur en communitymanager is.

Programma

18:30 - 19:00 uur Ontvangst met een drankje en een snack
19:00 - 21:30 uur Masterclass (incl. pauze)
21:30 - 22:00 uur Afsluiten met borrel

Inschrijven voor de Masterclass

inschrijven
Waar komt de naam Babbage vandaan?
Charles Babbage (1791-1871) was een Brits filosoof en uitvinder die bekend werd als de ontwerper van de eerste mechanische rekenmachine, de voorloper van de computer. Net als Charles Babbage staat Babbage Company voor ontwikkeling en innovatie.