“De omgevingsanalyse is als een satéprikker”

Keesjan Steverink vertelt in de Babbage Academy over het hoe en wat van een omgevingsanalyse

Als communicatieprofessional heb je vast wel eens van een omgevingsanalyse gehoord. Maar wat is het precies en waarom heb je het nodig? In onze Babbage Academy gaf Keesjan Steverink alle antwoorden over de omgevingsanalyse.

Keesjan heeft zijn sporen verdiend in de crisiscommunicatie en crisismanagement. Hij geeft hier trainingen over en is een expert op het maken van omgevingsanalyses. Hij werkt voor de Veiligheidsregio Utrecht en heeft onder andere meegewerkt in de communicatie rond de ramp met MH17 en rond de Nuclear Security Summit in 2014 in Den Haag. Met deze en vele ervaringen meer nam hij ons mee in de wereld van de omgevingsanalyse.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over omgevingsanalyses!

Wat is een omgevingsanalyse?

Een omgevingsanalyse is een rapport waarin de beleving en ervaringen van verschillende doelgroepen omtrent een bepaald bedrijf of incident worden geïnventariseerd. In een crisissituatie is er veel behoefte aan maatschappelijke communicatie. “Het is een soort thermometer van de samenleving”, volgens Keesjan. De analyse hiervan helpt bij het concreet inspelen op de verschillende gevoelens en communicatiebehoeften van de omgeving.