50-plussers of starters zonder ervaring: hoe wordt de krapte op de arbeidsmarkt aangepakt?

Het is duidelijk: de arbeidsmarkt is zeer krap. Ondanks deze consensus zijn er een aantal tegenstrijdigheden. Zo is er verwarring over 50-plussers op de arbeidsmarkt en het wel of niet vasthouden van werkgevers aan relevante werkervaring van sollicitanten. We analyseerden de meest recente artikelen.

Wel of geen 50-plus?

Volgens BNR is er juist door de huidige schaarste op de arbeidsmarkt een recordaantal 50-plussers werkzaam zijn. Hoofd Arbeidsmarkt van het UWV, Rob Witjes, geeft aan dat veel werkgevers naar ervaring zoeken en dat deze dan snel bij 50-plussers terechtkomen. Hij zegt: 'Zij beschikken bij uitstek over kennis en ervaring, maar ook over verantwoordelijkheidsgevoel, loyaliteit en nauwkeurigheid.'

Toch verscheen een week later op NU.nl een artikel waarin staat dat werkgevers nog altijd te kritisch zijn en teveel waarde hechten aan onder andere leeftijd. Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen aan de Universiteit van Tilburg geeft aan dat 50-plussers vaak worden gezien als oud, minder productief en mogelijk met fysieke en mentale problemen. Hierdoor staan zij nog vaak aan de zijlijn.

Hoe relevant is ervaring nog?

Het antwoord op die vraag is erg wisselend. RTL Nieuws publiceerde een artikel waarin aangegeven wordt dat werkgevers relevante diploma's of werkervaring steeds minder belangrijk vinden. Uit een onderzoek van UWV blijkt namelijk dat zeven op de tien werkgevers in de afgelopen twee jaar mensen hebben aangenomen die niet volledig voldoen aan de functie-eisen van een vacature. De reden is de krapte op de arbeidsmarkt, volgens UWV Adviseur Jena de Wit. Zij verwacht dat dit dan ook alleen maar zal toenemen.

Dit is in strijd met wat het artikel van BNR aangeeft, namelijk dat werkgevers juist kritischer zijn op kennis en ervaring. Een verklaring voor deze tegenstrijdigheden kan zijn dat het per sector afhankelijk is van het wel of niet kunnen loslaten van de functie-eisen. In sommige beroepen, denk aan een computerprogrammeur, verpleegkundige of iemand die werkzaam is binnen de energietransitie, zijn bepaalde diploma's noodzakelijk en dus een harde eis. In andere sectoren, zoals de overheid of detailhandel, zijn deze eisen makkelijker los te laten door de mogelijkheid tot intern opleiden.

Maar: wat nu?

Op Consultancy.nl staan tips wat bedrijven kunnen doen om personeel binnen te halen en aan zich te binden: "Vooral op het gebied van 'total rewards' (valt) veel te winnen. Total rewards omvat de combinatie van zowel het (basis)salaris alsook alle andere secundaire arbeidsvoorwaarden die medewerkers ontvangen." Onder deze secundaire arbeidsvoorwaarden valt bijvoorbeeld een laptop, opleidingsmogelijkheden, flexibele werkplek of een (vergoeding voor) sport abonnement.

De recruitmentwereld is een branche waar diploma's en strenge functie-eisen losgelaten kunnen worden. Maar ook in de search voor de juiste professionals voor onze partners is het de kunst om ook out of the box te durven denken en de mogelijkheid om professionals on the job op te leiden altijd in het achterhoofd houden. Investeren in skills is een belangrijk thema, maar hoe kun je hier als organisatie mee omgaan? Onze Recruitment Consultants adviseren onze partners over deze onderwerpen en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden die kunnen helpen om professionals aan te trekken. De artikelen die deze maand over de arbeidsmarkt verschenen, tonen nogmaals het belang hiervan. Daarnaast is het een optie om 50-plussers te overwegen. Een vergeten groep die vaak veel ervaring heeft. 

Hulp nodig bij het vinden van de juiste professional voor die ene vacature, op zoek naar tijdelijke versterking van jouw team, of heb je een project dat je uit handen wil geven? Onze Recruitment Consultants staan voor je klaar en we denken graag met je mee. Neem dan contact met ons op!

Contact

 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!