AI for hiring of mensenwerk?

De ontwikkelingen van Artificial Intelligence in de recruitmentwereld

 

Word ik ooit vervangen door Artificial Intelligence (AI)? Is mijn baan door technologische ontwikkelingen straks overbodig? Misschien heb jij je dit wel eens afgevraagd. Zeker met de komst van nieuwe AI technieken als ChatGPT, waarvan de mogelijkheden eindeloos lijken. Hoe zit dat in de recruitmentbranche? Ik dook in het onderwerp. Lees er in dit blog meer over!

 

Wegautomatisering door AI

Worden mensen in de toekomst weg geautomatiseerd? In hun artikel “The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation?” behandelen Frey & Osborne de onzekerheid van veel mensen over de duurzaamheid van hun baan (2013). Zij stellen dat 47% van de Amerikaanse beroepsbevolking een hoge kans heeft om binnen twintig jaar weg geautomatiseerd te worden. En aangezien dit artikel in 2013 is geschreven, zouden we dus nu ongeveer op de helft zitten.

Deze automatisering is een trend die we vanaf de Industriële Revolutie al zien. Hoewel toentertijd vooral simpele, arbeidsintensieve taken geautomatiseerd werden, gaat de komst van Big Data en AI daar een stapje verder in. Deze technologieën kunnen namelijk zelf denken, handelen en leren, wat een impact heeft op verschillende banen en bedrijfstakken. 

 

AI in de recruitmentbranche

Is dit ook het geval voor de recruitmentbranche? Ja en nee. Er zijn zeker bedrijven die experimenteren met AI in hun recruitmentprocessen. Werf& laat in een artikel weten dat er al efficiënt vacatureteksten en specifieke interviewvragen gegenereerd kunnen worden door ChatGPT. Ook schrijven zij dat een sollicitatiebrief door de AI-tool nauwelijks van echt te onderscheiden is. De tool biedt dus veel mogelijkheden. Er zijn alleen genoeg voorbeelden te benoemen waarbij het gebruik van AI vaak en heel simpel mis is gegaan. De gevolgen deze fouten zijn groot.

AI for hiring is het gebruik van AI om uit een database geschikte kandidaten voor een vacature te vinden. Het probleem is echter dat door AI for hiring mensen snel en makkelijk achtergesteld worden. Neem het bedrijf Amazon. Dat bedrijf heeft een lange tijd meer mannen dan vrouwen aangenomen. 

Hoe dit kan? AI is een technologie die uit zichzelf leert en blijft leren van verschillende voorbeelden. Uit het voorbeeld van Amazon blijkt dat er in het AI systeem een bias was ontstaan. Er waren namelijk alleen mannelijke CV’s gebruikt om het systeem te programmeren en trainen. Door alleen te leren van mannelijke CV’s, sluit de technologie dus automatisch een hele groep uit.

 

Wel of geen AI for hiring?

In de recruitmentbranche is het gebruik van AI dus erg riskant. De data die in de recruitmentbranche omgaat, is persoonlijke data. Daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden om te voorkomen dat kandidaten benadeeld worden en er een bias ontstaat. De EU AI Act stelt ook niet voor niets dat recruitment een high risk branche is voor het gebruik van AI. Het is als het ware een black box: je weet nooit precies waar de technologie op traint en waar het een bias creëert. 

Conclusie? AI heeft zeker potentie in de recruitmentbranche, maar het AI design moet zeer zorgvuldig geprogrammeerd worden en de data moet altijd kritisch door mensen geïnterpreteerd worden. Het beste lijkt mij om voorlopig terughoudend te blijven met AI. We weten waar en hoe het mis kan gaan en de gevolgen daarvan zijn groot. Als er voor mensen nog veel te leren is op het gebied van vooroordelen en inclusiviteit, dan zal een door mensen gemaakte technologie dit niet snel beter doen. 

___________________________________________________________________________

Recruitment blijft, ondanks technologische ontwikkelingen, echt mensenwerk. Wil jij dé perfecte match maken tussen professional en opdrachtgever? Neem contact op met Celine. Zij vertelt je de mogelijkheden om bij ons aan de slag te gaan!

Onze Recruitment Consultant Lotte ging jou al voor! Benieuwd naar haar ervaringen?

Bekijk de video!
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!