Met zo weinig mogelijk middelen professionele filmpjes maken!

Video is één van de meest persoonlijke manieren om een connectie te maken online en is niet meer weg te denken in communicatie. Facebook, LinkedIn, Instagram en YouTube worden steeds meer gebruikt als platform om een verhaal te vertellen. Maar hoe maak je gemakkelijk goede, zakelijke video's? In de digitale workshop 'Smartphone video als een pro!' loodst Pelpina Trip je door alle tips & do's van filmpjes maken. Van videoplan(netje) tot filmtechnieken, het praten voor een camera en uiteraard handige tips om snel mee te editen, het komt allemaal voorbij. "Pak je telefoon erbij en ga er rustig voor zitten."

Pelpina is TV presentatrice, ervaren spreker, livestream host, producer én een echte video geek. Het belangrijkste advies dat zij mee geeft, is dat je weet hoe je goed filmt en goed gebruik maakt van licht en audio. "Je hebt geen dure apperatuur nodig. Aan een smartphone heb je genoeg!"

Jij kunt dit ook

Jezelf op beeld zien en horen is altijd even wennen. Maar we leven in een tijd dat je er niet meer omheen kan om voor de camera te staan. "Het is spannend iets van jezelf te laten zien," vertelt Pelpina. "Mensen denken dat ik het 'gewoon' kan, maar ook ik was verlegen toen ik begon. Ik heb geleerd - met veel vallen en opstaan - om zelf video's te maken en voor de camera te staan. En als ik het kan, kan jij het ook!'

Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is je telefoon. Met je smartphone kun je alles: filmen, editen en publiceren. Daarnaast heb je een videoplan en een shotlist nodig om te weten wat je wilt vertellen en wanneer. Dit moet aansluiten bij de wensen van jouw beoogde publiek. Als je van tevoren voor jezelf uitdenkt en opschrijft wát je wilt filmen en dat opdeelt in het maken van verschillende shots, scheelt dat veel tijd bij het filmen en editen. En ze tipt ons: "Als je het in stukjes deelt, hoef je niet alles in één keer op te nemen."

Audio. licht, camera, actie!

Belangrijk bij het filmen is de korte checklist: audio, licht en cameraframe. Het is niet handig een interview af te nemen bij een doorgaande verkeersroute, dan hoor je niets meer van de antwoorden. Pelpina: "Luister naar je omgeving. Hoe klinkt het hier? Kunnen mensen mij, en degene die ik interview, goed verstaan?" Tools om je daarbij te helpen zijn microfoontjes. Pelpina tipt een paar audiozendertjes, maar vertelt dat ook op de headset van je telefoon een goede microfoon zit. 

Stap twee is de lichtcheck, ook daarmee kun je veel verschil maken: "Pak je telefoon erbij en open de camera." Vervolgens laat ze ons zien hoe we de belichting van onze camera kunnen aanpassen.

Stap drie is de framing check. Het is belangrijk om goed te bedenken hoe je filmt en wat je wilt laten zien. Neem je een close-up of laat je juist ook een deel van de omgeving zien? "Het is geen rocket science."

Jezelf op film terug zien is vaak raar. Pelpina's advies: "Het voelt onnatuurlijk en dat is het ook. Accepteer dat. Hoe vaker je voor de camera staat, hoe meer je dat leert." Een filmpje is persoonlijk en dat is ook echt de kracht. Je moet praten vanuit je hart. "Het klinkt misschien hippie-achtig, maar het werkt echt!"

Edit-apps

Dan heb je al het gefilmde materiaal op je telefoon staan, maar hoe zet je dat dan in de juiste volgorde? Pelpina vertelt over editing apps, van makkelijk in gebruik tot moeilijkere apps. Er is Quick (simpel, snel en voor beginners), Kinemaster (voor de meer ervaren onder ons), maar met iMovie kan je goed editen. Ook staat Pelpina stil bij ondertiteling apps. Filmpjes worden vaak bekeken zonder geluid, dan zij deze erg handig. Autocap (voor Android) en Mixcaptions (voor iPhone) zijn haar aanraders. Deze apps vertalen alleen nog niet, maar Pelpina verwacht dat dat dit jaar nog verwerkt wordt.

Gewoon beginnen!

Pelpina's laatste advies: gewoon beginnen met filmen! De do's op een rijtje:

  • Probeer natuurlijk te vertellen;
  • Focus op waar jou kijker op zit te wachten;
  • Begin en eindig krachtig;
  • Let op audio, licht en framing;
  • En laat zien waar je het over hebt!

Tenslotte krijgen we allemaal een opdracht mee: 'Maak een video!'. Houdt het klein en simpel, maar zet de eerste stap! Met een smartphone kan iedereen filmen. 

Wij zijn benieuwd naar de resultaten. Deel je eerste video met ons! 

 

Kon je er niet bij zijn? De webinar kijk je hier terug! 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!