Niet tevreden, maar toch niet wisselen van baan?

Waarom je in deze tijd juist wel op zoek moet gaan naar jouw werkgeluk

Het einde van het jaar nadert. Dit is altijd een periode van terugblikken en reflectie. Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan? Wat zijn je hoogtepunten of waar wil je volgend jaar in verbeteren? Misschien wil je wel een carrièreswitch maken! Of misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar is dit het moment om er eens bij stil te staan.

Dat de arbeidsmarkt krapper dan ooit is, dat zal voor velen niets nieuws zijn. Inmiddels stijgt het aantal vacatures voor het achtste kwartaal op rij. Het aantal vacatures ligt op dit moment zelfs hoger dan het pre-corona record van eind 2019 (Veldkamp & Mandemakers, Arbeidsmarkt Special 2022 Sijthoff Media). Tegelijkertijd blijkt uit een recent onderzoek van PanelWizard dat een kwart van werkend Nederland niet tevreden is met de huidige baan (bron: Werf&). Toch is slechts 11,6% uit de Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een nieuwe baan (bron: Intelligence Group). Zoveel vacatures en zoveel mensen die niet tevreden zijn met hun baan. Waarom blijkt de stap om een nieuwe baan te zoeken toch voor velen te groot? En hoe kun je dit makkelijker maken?

 

Vissen die niet willen happen

Intelligence Group, internationaal data en tech bedrijf dat ieder kwartaal cijfers publiceert over de huidige arbeidsmarkt, heeft hier een antwoord op. Er is veel werk en de noodzaak om actief te zoeken naar een nieuwe baan is laag. Professionals kunnen als het ware ‘achteroverleunen.’ Daarnaast is er ook veel onzekerheid en een laag vertrouwen in de economie. Dat motiveert professionals nog minder om van baan te wisselen (bron: Intelligence Group). Uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat 33% van werkend Nederland geen vast contract wil opzeggen uit onzekerheid over de toekomst. Een kwart geeft aan dat ze niet weten wat ze dan wél willen doen. Daarnaast is 25% onzeker over eigen kwaliteiten en durft dus niet de stap te maken om te wisselen van baan (bron: Werf&).

Het is voor werkgevers vissen in een vijver. Maar dan wel zo’n kleine vijver bij je buurvrouw in de achtertuin. Met zijn allen tegelijk en met weinig actieve vissen. De sourcingsdruk verhoogt hierdoor ook steeds: professionals worden steeds vaker benaderd door werkgevers of recruiters voor een baan (bron: Intelligence Group).

 

Kanteling naar meer ademruimte

Intelligence Group geeft aan een kantelpunt te verwachten. Een aanhoudend hoge inflatie, laag vertrouwen, het personeelstekort en de hoge energiekosten zouden kunnen resulteren in een recessie. De arbeidsmarkt reageert volgens hun meestal met een vertraging op de economische ontwikkelingen. De krapte op de arbeidsmarkt is dan niet op magische wijze ineens opgelost, maar het geeft wellicht wat meer ademruimte (bron: Intelligence Group). Maar waar doe je als professional nou goed aan?

 

De kansen van deze arbeidsmarkt pakken

Volgens Monique van Vliet, Director Business Development en Partner bij Babbage Company & De Redactie, sluiten de cijfers niet aan bij wat zij op dit moment merkt in de markt. Juist veel kandidaten grijpen nu de kansen aan. Het is namelijk dé tijd om een baan te vinden die echt bij je past.

‘Wat wij merken is dat veel professionals niet per se weg willen en dus niet actief op zoek zijn, maar wel openstaan om in de huidige arbeidsmarkt de perfecte match te zoeken. Het helpt dan als je benaderd wordt met een nieuwe uitdaging. Ook zien we dat professionals het over een ander boeg willen gooien, bijvoorbeeld door te switchen naar een andere sector of rol. Praten met een bureau is hierbij vaak de eerste stap! Wij denken met je mee en kunnen het eerste contact leggen!’

Twijfel je nog steeds om te solliciteren en wil je een overwogen beslissing maken? Solliciteren anno nu is echt anders geworden. ‘Wat wij vaak adviseren is een eerste “informele koffiedate” tussen opdrachtgever en kandidaat,’ gaat Monique verder. ‘Gewoon om te kijken of de organisatie en de functie een match kunnen zijn. Dat is online snel geregeld. Daarna begint de sollicitatie pas echt formeel als er een klik is van beide kanten. Ook na twee of meer gesprekken hoef je de knoop niet direct door te hakken. Professionals vragen soms om een dag(deel) mee te lopen en bedrijven staan daar in deze arbeidsmarkt voor open. Zij zijn zich ervan bewust dat professionals keuze hebben en investeren in meer creatieve manieren om professionals te werven en te selecteren. En wij helpen hen daarbij!’

 

Durf jij de stap te wagen?

Bekijk de vacatures

 

Wil je je oriënteren of liever een vrijblijvend gesprek? 

 

Nog meer inspiratie of motivatie

Het wel of niet zoeken en aannemen van een nieuwe baan blijft spannend en onzeker. Wil jij je nou meer verdiepen in jouw zoektocht naar werkgeluk? Zet dan de volgende boeken voor op je verlanglijst:

 

Solliciteren naar werkgeluk

Zo vind én kies je het beste je nieuwe werk

Bestsellerauteur en sollicitatie-expert Aaltje Vincent helpt je slim en succesvol te solliciteren naar een baan waar je écht gelukkig van kunt worden. Stap voor stap met voorbeelden, tips en checklists weet je binnen no-time hoe je jouw nieuwe werkgeluk kunt vinden.

 

De ladder

Waarom veranderen zo moeilijk is én… welke 3 stappen wel werken

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen – op je werk en thuis – niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft auteur Ben Tiggelaar:

  • Hoe je doelen stelt die wél werken;
  • Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
  • Welke support wél helpt bij verandering.

Dit boek biedt je actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief. >>

 

Jobrepair

De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk

In het boek Jobrepair laat auteur Wim Thielemans aan de hand van herkenbare verhalen simpele reparatietools zien, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Zo repareer je jouw werk als een expert en geraak je snel van die twijfel af. Resultaat: je hebt weer zin in een baan die beter bij je past en klaar is voor de toekomst. >>

 

Happy in je werk

Een stappenplan naar leuk en zinvol werk

Topvrouw Carolina Pruis weet als geen ander hoe belangrijk het is om happy in je werk te zijn. Stapsgewijs en op basis van psychologische inzichten, eigen ervaringen en persoonlijke verhalen van anderen, helpt ze je een nieuwe draai aan je carrière te geven. Geen ingewikkelde theorieën of holle beweringen, maar een praktisch stappenplan waarmee je ontdekt wie je bent, wat je kunt, wat je eigenlijk wilt en hoe je dat werkgeluk uiteindelijk vindt. >>

 

Instant Sabbatical

Aan de slag: coach jezelf naar meer inzicht, geluk en effectiviteit

Je hoeft niet de wereld rond te backpacken om jezelf te ontdekken, je kunt het gewoon thuis op de bank doen. Instant sabbatical is jouw reisgids en coach tegelijk en helpt je om de rust te nemen en te bedenken hoe je verder wilt groeien. In dit werkboek van auteur Elise Verberg vind je beproefde vragen en oefeningen van topcoaches. Je leert jezelf beter kennen, gaat doelen stellen en komt zo in actie. >>

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!