Professional in the Spotlights: Astrid ter Borgh, Communicatieadviseur Energietransitie (a.i.)

“Omdat ik bij zoveel verschillende organisaties heb gewerkt, ben ik een meerwaarde voor dit project”

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Astrid ter Borgh, Communicatieadviseur Energietransitie a.i. bij de gemeenten Wassenaar en Voorschoten

 

Ervaring met energietransitie

Aan het einde van 2021 moeten alle gemeenten een plan hebben hoe ze voor 2050 overstappen van aardgas naar een duurzame energiebron voor de verwarming van huizen en andere gebouwen. Ook werken de gemeenten in de regio samen om te kijken hoe ze energie op kunnen wekken via zon en wind. 

Astrid ter Borgh helpt als communicatieadviseur Energietransitie de gemeenten Wassenaar en Voorschoten bij dit project: “Het belangrijkste bij deze opdracht is de verbinding met de inwoners.” Met haar ruime ervaring is zij in deze rol zowel strategisch als hands-on bezig.

‘Ik kon niet kiezen, dus koos ik voor Journalistiek’

Astrid studeerde aan de Academie voor de Journalistiek in Kampen. “Ik kon nooit kiezen wat ik wilde doen omdat ik heel veel verschillende onderwerpen interessant vind. Het interesseert mij vooral wat de drijfveren van mensen zijn. Daarom koos ik voor communicatierichting op de Academie voor de Journalistiek. Zo kreeg ik een zo breed mogelijke basis.”

 

Gericht op Overheidscommunicatie

“Binnen de communicatiekant koos ik voor de studierichting Beleid en Bestuur. Die richting richt zich vooral op Overheidscommunicatie, dat vond ik toen al interessant. In mijn derde jaar liep ik stage bij de Gasunie in Groningen. Toen het jaar daarna iemand van de Gasunie bij ons op school een gastles gaf, vroeg hij mij of ik bij de Gasunie wilde werken. In eerste instantie nam ik het niet zo serieus, maar dat bleek hij wel! Daar heb ik toen vier jaar gewerkt.”

 

Van Gasunie naar energietransitie

“Sindsdien heb ik voor veel verschillende opdrachtgevers freelance gewerkt: van gemeenten, provincies, het Rijk, en waterschap, tot patiëntenverenigingen, het hoger onderwijs, energiebedrijven, maatschappelijke organisaties, en ook een renovatie- en onderhoudsbedrijf. De laatste jaren ben ik vooral bezig met de energietransitie; de overstap naar duurzame energiebronnen. Het tegenovergestelde van waar ik bij de Gasunie mee begon.”

 

Kennis uit eerdere opdrachten

“Omdat ik bij zoveel verschillende organisaties en overheden heb gewerkt, ben ik van meerwaarde voor dit project. Ik heb bijvoorbeeld veel aan de kennis en ervaringen die ik eerder bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heb opgedaan. Sterker nog, ik gebruik zelfs mijn kennis van de Gasunie nog best vaak.” 

 

Verbinding met bewoners zoeken

“Het belangrijkste bij deze opdracht is de verbinding met de inwoners. De gemeente vraagt hen, in opdracht van het Rijk, over te stappen op een andere warmtebron zonder dat zij daar zelf voor kiezen. Dat is wennen voor hen. Het is daarom heel belangrijk dat de inwoners de overheid vertrouwen. Daarom moet je als gemeente open en eerlijk naar de inwoners communiceren. En ze moeten je kunnen vinden als het nodig is.”

 

Direct contact

“Om in contact te komen met de inwoners hebben we allerlei media gebruikt. Van bijlagen in de plaatselijke krant, social media tot en met bewonersavonden. Het contact met de bewoners is behoorlijk direct. Van beide gemeenten heb ik – ondanks de coronamaatregelen – inwoners leren kennen. Dat vind ik erg leuk.” 

“Ik vind het heel bijzonder dat Babbage Company mij heel graag voor deze opdracht wilde hebben”

Al vroeg op het oog

“Dit is mijn eerste opdracht voor Babbage Company. Celine had mij al op het oog toen ik nog bij RVO werkte via een ander bureau. Zij dacht dat Babbage en ik een goede match zouden zijn. Ze zei dat ze zou bellen zodra mijn contract af liep. Dat heeft ze ook gedaan! 

Celine stelde voor een gesprekje te hebben. Mijn contract bij RVO liep eind november af en ze had meteen deze opdracht voor me, die begin december 2020 startte. Ik dacht dat het wel los zou lopen… maar alles werd direct geregeld en ik kreeg dus wel meteen de opdracht!”

 

Doen wat je leuk vindt

“Ik vind het heel bijzonder dat Babbage Company, in de persoon van Celine, mij heel graag wilde hebben en haar best voor mij heeft gedaan. Ondanks dat ik ergens anders zat. Ik ben nu heel blij want ik doe iets wat ik heel leuk vind. Als je dingen doet die je leuk vindt, straalt je dat ook op andere mensen af.”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step . Solliciteer nu!

In de serie Professional in the Spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld over de opdracht van Cagla Kaya, Communicatiemedewerker Onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) 

Of check het verhaal van Laurina Drenth-van Beuzekom, Programmamedewerker Waterkwaliteit & Natuurbeheer Waddenzee bij Rijkswaterstaat.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!