Gamechangers en eye-openers voor effectief thuiswerken

Webinar 'Managen in 2021: met welke bril kijk jij?' door Annemie Webers

We werken nu bijna een jaar allemaal thuis en het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat veranderen. Soms lijkt de grens tussen werk en privé te vervagen en dat komt de verbinding met anderen en de productiviteit niet ten goede. In de Babbage Academy Online ‘Managen in 2021: met welke bril kijk jij?’ gaf Annemie Webers tips en handvatten om het thuiswerken effectiever en vooral ook leuker te maken. 

Delen is belangrijk

In een super interactieve webinar nodigde Annemie ons uit vooral onze ervaringen en oplossingen met elkaar te delen: ‘Ik wil dat iedereen op een fijne manier thuis kan werken.’ Hiervoor had ze een aantal tips, die zetten we hier op een rijtje.

1. Werk ‘slim’

Thuiswerken heeft overduidelijk voor- en nadelen. De voordelen wegen echter niet altijd tegen de nadelen op en daarom is het belangrijk balans te vinden. Dat is ‘slim werken’ volgens Annemie. Met een goede verdeling van werk en privé neemt de vermoeidheid, stress en het verzuim af. Daarin hebben niet alleen werknemers een rol goed voor zichzelf te zorgen, maar is het belangrijk dat de organisatie zo veel mogelijk deze balans faciliteert.

Volgens Annemie zijn er drie behoeftes bij thuis- of hybride werkers: autonomie, competentie en verbinding. Autonomie houdt in dat je kan werken zoals je wil, competentie dat je kan leren wat je zelf nog niet onder de knie hebt en verbinding dat je met een ander contact kan hebben over een bepaald onderwerp. ‘Dat kan werk zijn, maar dat hoeft niet’, benadrukt de spreekster.

Maar hoe werk je slim? Allereerst zorgt de slimme werker voor zichzelf: doe dingen die je fijn vindt om te doen, beweeg en slaap voldoende. Daarbij is het ook belangrijk om te blijven werken en verbinding te zoeken met anderen, dat valt ook onder goed voor jezelf zorgen. ‘Geen inspanning zonder ontspanning en het leidt tot een resultaat. Dat vindt ons brein fijn’, vertelt Annemie. 

2. Take a break

ilustratie: Stefanie Jansen (www.schetsfabriek.nl) uit het boek Focus aan/uit

Iedereen is de hele dag omringd met schermen die continu aandacht vragen. We staan de hele dag ‘aan’ en zo vervaagt de grens tussen werk en privé. Pauzes zijn belangrijk om even te kunnen ontsnappen van het werk. Neem een aantal keer tijdens het werk echt pauze: niet door een filmpje te kijken, maar bijvoorbeeld te gaan wandelen. Zo bestrijdt je beeldschermmoeheid en krijg je de mogelijkheid even tot rust te komen in het hoofd. Daarnaast beweeg je ook nog eens en dat vindt ons brein ook fijn.

Survival of the focused

Met alle nieuwe communicatiemiddelen worden we gebombardeerd met informatie: ‘Tegenwoordig krijgt men op een dag net zo veel energie te verwerken als een persoon uit de zestiende eeuw in een jaar’, volgens Annemie. ‘We gaan van survival of the fittest naar survival of the focused’: het is belangrijk je aandacht actief te sturen en bewuste keuzes te maken wat jouw aandacht op dat moment verdient. ‘Ga voor jezelf na wat echt ‘moet’, drukt Annemie ons op het hart.

3. Playful Work Design

Werk is over het algemeen een serieuze aangelegenheid. Annemie pleit echter voor een luchtigere benadering: ‘Zoek de humor, ook in ‘saai’ werk!’ Die humor kan overal in zitten en zij geeft als voorbeeld een bedrijf waar ze na een lange en serieuze vergadering met het team een wedstrijdje hoelahoepen. Zo wordt het werk speelser en minder saai. En als kers op de taart moet je met hoelahoepen van je stoel af en bewegen.

Als je het werk thuis speelser maakt, wordt het leuker om te doen en doe je het dus met meer plezier. Daarbij zijn de mogelijkheden eindeloos. Annemie vertelde over een dobbelspel met twee dobbelstenen en een kaart met voor ieder aantal ogen een opdracht. De opdrachten gingen van het opknippen van je werk (‘Kan heel fijn zijn bij bijvoorbeeld een lastige factuur’), naar werken op een andere plek, een verhaal verzinnen bij je werk tot het houden van een energieke pauze. ‘Als het maar iets anders is je werk’, aldus de spreekster.

Gamechangers

Aan het einde van het webinar wilde Annemie van iedereen weten wat voor hen de gamechanger van de dag was. Daarbij kwamen alle tips van haar langs: van meer contact zoeken met elkaar tot (jawel) het samen hoelahoepen.

Onze gamechanger was de door corona geïnspireerde rek en strek workout (zie hierboven) om vergaderingen mee te beginnen of afsluiten. Bij het thuiswerken mag wel meer bewogen en gelachen worden en dat lukt goed met deze oefeningen.

Met deze handvatten kun je het thuiswerken en het contact met jouw team leuker maken, voor nu en zeker ook voor de toekomst. Welke van de bovenstaande punten is voor jou een gamechanger of eye-opener? Laat het ons weten!
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!