Klaar voor een 'inclusief en drempelvrij' internet?

Werk je voor de overheid en ben je bezig met online? Dan kun je er niet omheen: op 23 september 2020 moeten alle (semi-)overheden in Nederland voldoen aan de toegankelijkheidseisen voor websites en andere digitale informatie. Mensen met een tijdelijke of permanente visuele, auditieve, cognitieve, spraak of fysieke beperking moeten hun weg kunnen vinden op jouw website. Maar ook als je niet voor een overheidsinstantie werkt is digitale toegankelijkheid relevant voor jouw website en een goede manier om je te onderscheiden. In dit blog meer over digitale toegankelijkheid, waarom het belangrijk is én tips voor toegankelijke content.

Digitale toegankelijkheid

Van het doorgeven van de meterstanden, belastingaangiften en bankieren, tot het maken van een afspraak bij een gemeente, steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Daarom moeten vanaf 23 september alle websites van Nederlandse overheidsinstanties aan nieuwe toegankelijkheidseisen voldoen. De websites moeten toegankelijk én begrijpelijk zijn voor iedereen: jongeren, ouderen en mensen met een beperking moeten allemaal zonder obstakels gebruik kunnen maken van de website. Het gaat om content, hoe makkelijk je kunt navigeren, de gebruiksvriendelijkheid van de site, en hoe gemakkelijk belangrijke documenten en formulieren te vinden zijn. Deze digitale inclusie is het idee achter het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid (zie tekstvak voor meer informatie).

Digitale toegankelijkheid is relevant, of  je nu wel of niet voor de overheid werkt.

Relevant voor iedereen

Of je nu wel of niet voor de overheid werkt, toegankelijkheid is relevant. Zeker als je bedenkt dat 25% van de Nederlandse bevolking (zo'n 4,5 miljoen mensen) een functiebeperking heeft die ook hun internetbezoek beïnvloedt (bron: DigiToegankelijk.nl). Omdat iedereen te maken kan krijgen met een tijdelijke of permanente beperking, is het fijn als je op jouw website alle gewenste informatie kan vinden zonder obstakels. Door je in te spannen en je website toegankelijk te maken, zet je je website open voor de hele wereld, je sluit niemand uit. Bovendien is de website zeer waarschijnlijk ook beter bruikbaar voor mensen zónder beperking. Daarnaast is een toegankelijke website goed voor je SEO, want het is gemakkelijker voor Google om je website te indexeren (bron: emerce.nl). Je website is beter vindbaar, voor iedereen te gebruiken en dit zal uiteindelijk je doelstellingen ten goede komen.

Ook wij bij Babbage Company streven ernaar inclusief te zijn. Lees onze tips!

Tips van Babbage Company

De afgelopen maanden hebben wij bij Babbage Company gewerkt aan een nieuwe website en ook wij streven ernaar inclusief te zijn. Zo kozen wij voor een leesbaar lettertype, een rustige achtergrond en duidelijke knoppen. Ook kun je onze formulieren doorlopen met de tab-toets, zonder een muis te gebruiken. Uit ervaring weten we ook dat het toegankelijk maken van je website een continu proces is en betrekking heeft op alle content die je aanbiedt: van afbeeldingen tot tekst, van formulieren tot video's. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die je direct kunt toepassen voor een betere digitale toegankelijkheid. 

  1. Begrijpelijke tekst: Zorg ervoor dat  al je teksten begrijpelijk zijn. Stem je teksten af op het taalniveau of tone-of-voice van de bezoekers van je website, geef met koppen en titels duidelijk aan waar de tekst over gaat en zorg voor een heldere structuur.
  2. Leesbare tekst: De tekst moet niet alleen begrijpelijk zijn. Zorg voor een fijn lettertype en lettergrootte. Daarnaast is het ook belangrijk dat de kleur van de tekst een goed contrast heeft met de achtergrond van de webpagina, zodat de tekst goed te lezen is. Genoeg witruimte tussen de regels en alinea's en aan de zijkanten van de tekst, zorgt voor een rustiger beeld, wat de leesbaarheid ten goede komt.
  3. Toegankelijke video's, animaties en afbeeldingen voor iedereen: Naast alle geschreven content moeten ook de video's, afbeeldingen en animaties op je website toegankelijk zijn. Voeg voor afbeeldingen een 'alt-tekst' toe, zodat gebruikers met een schermlezer de afbeelding kunnen 'lezen'. Met behulp van ondertiteling zorg je ervoor dat ook mensen met een auditieve beperking de video's en animaties op je site begrijpen. Kleurcontrast kan ook helpen: hoe meer contrast in een afbeelding of video, des te makkelijker het is voor slechtzienden om elementen te onderscheiden.
  4. Vindbare en toegankelijke PDF's, documenten en formulieren: Zorg ervoor dat alle links en URL's duidelijk zijn aangegeven zodat men gemakkelijk het juiste formulier, document of PDF kan vinden. De documenten zelf moeten logisch zijn opgebouwd en het moet duidelijk zijn wat gevraagd wordt. Formulieren moeten ook zonder muis te doorlopen zijn.
  5. Maak tabellen en grafieken begrijpelijk: Zorg dat de tabellen en grafieken ook in de HTML-code van je website zijn opgenomen. Bezoekers die hulptechnologie gebruiken, kunnen dan de informatie op een logische manier tot zich nemen. Zorg ook voor een duidelijk bijschrift of samenvatting, zodat de tabellen voor iedereen begrijpelijk zijn. 
  6. Ben je er helemaal klaar voor? Vraag het keurmerk aan! Na het succesvol afronden van de inspectie en implementatie kun je het Waarmerk Drempelvrij aanvragen. Met dit keurmerk kun je je onderscheiden en laten zien dat je niemand buitensluit van jouw website, dat je inclusief bent. Dit is optioneel, maar je maakt er natuurlijk wel een goede sier mee. 
Meer over het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid
Op 23 september 2020 is het voor websites van Nederlandse overheidsinstanties verplicht om een Toegankelijkheidsverklaring op hun website te publiceren. In deze verklaring maak je voor iedereen duidelijk welke maatregelen je hebt getroffen, welke maatregelen je gaat treffen en op welke termijn je dat doet. Zo informeer je bezoekers waarom jouw website misschien nog niet aan alle eisen voldoet. De invulassistent van de Toegankelijksheidsverklaring vind je op de website van de Rijksoverheid. (bron:DigiToegankelijk.nl) 

Het toepassen van de toegankelijkheidsnorm betekent niet dat op 23 september alle websites van de overheid volledig aan alle eisen moet voldoen. Het stappenplan toegankelijke website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een goed startpunt om je content op orde te krijgen. Wanneer alles op orde is, laat je website testen door een auditor op toegankelijkheid. Op basis hiervan kun je bepalen welke maatregelen (nog) te treffen en op welke termijn. Ben je nog niet voor 23 september klaar om dit onderzoek te laten doen? Zorg er dan voor dat je het onderzoek plant en meeneemt in de toegankelijkheidsverklaring.
Waar je precies aan moet voldoen, staat in de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1).  
 

Bronnen:

Emerce - Accessibility - Sluit je website mensen uit?
DigiToegankelijk
DigiToegankelijk - Wat is digitale toegankelijkheid
DigiToegankelijk - Uitleg van eisen
DigiToegankelijk - Stappenplan toegankelijke website
Digitaleoverheid - Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid
Waarmerk Drempelvrij
WCAG

 

 

Interested in working together?

Don't you have an account yet?
Create one instantly!

Sign up!