Livesessie - Mark en Hugo deden het toch maar

Niet alle leidinggevenden gaan zomaar voor de camera. Drempelvrees, nog wel 's verwoord als 'werkt dat eigenlijk wel, dat gedoe met die livesessies?'. Je hebt nu een nieuw argument: Mark (Rutte) en Hugo (de Jonge) deden het ook. Als duo zelfs. Nog net op tijd voordat alle aandacht naar de Miljoenennota en Rijksbegroting zou gaan die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Wie had een jaar geleden gedacht dat communicatieprofessionals najaar 2020 voor de uitdaging zouden staan verbinding en motivatie in de organisatie op gang te houden terwijl zowat iedereen thuiswerkt? Livesessies worden vaak als alternatief genoemd voor wat je pre-corona in de vergaderzaal deed met een goede presentatie en een rondje interactie. De minister-president en de minister van Volksgezondheid durfden het aan. Hun chatgesprek dinsdag 9 september werd live uitgezonden op YouTube en Facebook, al moesten een paar sceptici die beneden op het Binnenhof stonden met camerabeelden overtuigd worden dat het echt, écht in real-time plaatsvond.

Positieve balans

Werd er gescholden? Dat is tenslotte waar iedereen bang voor is. Ja, er waren scheldpartijen, vooral in het commentaarkanaal parallel aan de sessie. Dat gescheld lijkt erbij te horen tegenwoordig - Mark en Hugo negeerden vrij gemakkelijk. Wat indruk maakte, was hun eerlijkheid ('natuurlijk hebben wij ook fouten gemaakt - het was voor iedereen nieuw, ook voor ons'). Dat deed de balans weer naar het positieve doorslaan. De Jonge, van nature wat feller en met wat meer ruimte als minister, leek er zelfs een beetje van te genieten dat hij 's wat stevige uitspraken kon doen, wat dan de boel weer wat spannender maakte.

Lastige vragen, eerlijke antwoorden

Lastige vragen ging het tweetal niet uit de weg. Ook niet die van ene Dré die vroeg waarom er zo werd gelogen over covid-19 ('is toch allemaal fake') en Rutte uitdaagde live te beantwoorden. Behoorlijk geduldig legde Rutte - waarschijnlijk voor de honderdduizendste keer - uit hoe het virus onze gezondheid bedreigt en hoe wankel het evenwicht is dat we nu hebben bereikt. Op de vraag 'Zijn jullie corona niet een beetje zat?' antwoordde Rutte spontaan met een hartgrondig: "Helemaal klaar mee." Mark zou Mark niet zijn als hij niet ook daar een voor iedereen bruikbare draai aan gaf: "Heel Nederland is er klaar mee, maar het virus is nog bij ons. Dus helaas moeten we ons er nog mee bezighouden.'

Als Mark het durft...

Grote vraag: wèrkt het, zo'n live sessie? Een voorzichtige 'ja'. Er waren best wat mensen op afgekomen, er waren veel vragen, er was behoorlijk wat publiciteit over (nogal wat journalisten keken mee). Op landelijk niveau kan je er niet meteen het afnemende vertrouwen in het nut van de coronamaatregelen mee terugwinnen. De winst zit 'm meer in het laten zien dat je staat voor je zaak, in het dúrven nemen van risico dat je live keihard feedback krijgt. De zichtbaarheid, zeg maar. Want dat is ook in organisaties nu een veelgehoorde klacht: ik 'zie' de directeur of leidinggevende niet meer.

Met een beetje voorbereiding is een livesessie dus een bruikbare tool. Als zelfs de minister-president van het Koninkrijk der Nederlanden het met enig succes durft in te zetten, dan moet een willekeurige gemeente of bedrijf het toch ook kunnen. En zo'n duopresentatie, dat is ook iets om in overweging te nemen.

 

- Victor de la Vieter

Victor de la Vieter is Senior Communicatieadviseur bij Babbage Company en werkt op detacheringsbasis voor de overheid en non-profit organisaties. Bij Babbage Company denkt hij mee over professionalisering en inhoudelijke ontwikkeling. Lees meer over Victor

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.