Onboarding op afstand, hoe gaat dat?

In deze tijd van corona, thuiswerken en anderhalve meter afstand gaat veel anders. Toch gaat, gelukkig, ook veel wél door: kennismakingen en sollicitaties vinden online plaats en professionals starten ‘op afstand’ bij een nieuwe opdracht- of werkgever. Hoe gaat het als je in deze tijd bij een start in een nieuwe werkomgeving?? Hoe werkt onboarding vanuit huis? Hoe leer je het bedrijf en collega’s kennen op afstand? 

We vroegen het aan  twee professionals die via Babbage Company in de afgelopen maanden aan een nieuwe uitdaging begonnen. Zij vertellen over de invloed van corona op hun jobsearch sollicitatieproces en start, en over uitdagingen én inzichten die deze speciale tijd met zich mee brengt.

Gergö Sas verhuisde vlak voor de coronacrisis van Budapest naar Amsterdam en vond via ons zijn nieuwe baan als Online Campaign Manager bij  softwarebedrijf Woodwing. Zijn sollicitatieprocedure verliep “ normaal” , totdat vlak voor zijn laatste gesprek de regering aankondigde dat iedereen zoveel mogelijk vanuit huis moest gaan werken: “Ik heb het gevoel dat ik geluk had om überhaupt  aangenomen te zijn, wanneer je bedenkt wat het effect van de coronacrisis is  op de economie en daarmee op de arbeidsmarkt.” 

Christel Schuurman kwam door de coronacrisis abrupt zonder opdracht te zitten. Via Babbage Company vond zij snel een nieuwe opdracht als Communicatieadviseur en redacteur a.i. bij UBR (Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, een rijks brede dienstverlener die werkt voor het publieke domein). “Dat mijn opdracht van het een op andere moment stopte was echt heftig,  ik schrok ervan. Via Babbage ben ik nu weer aan het werk dus dat is heel fijn!” 

Op afstand starten

Bij een nieuwe opdrachtgever beginnen of starten met een nieuwe baan… dat doe je thuis! In de huidige situatie is het bijna onmogelijk om fysiek nieuwe collega’s te ontmoeten en de bedrijfscultuur waar je aan de slag gaat te ontdekken. Gergö: “Ik heb een hele positieve onboarding ervaren. Ik kon naar kantoor komen voor een afspraak met HR om mijn spullen op te halen om mijn thuiskantoor op te zetten. Ik had daarnaast veel virtuele koffie afspraken met het team en verschillende afdelingen binnen het bedrijf, om mij een goed beeld te geven. Ik voel me erg welkom. Ik heb het goed getroffen met mijn team, zij zijn erg begripvol.” 
Bij Christel verliep de onboarding goed: “We werken met allerlei verschillende partijen samen en ieder team gebruikt een ander kanaal of app. De eerste dag heb ik veel gebeld om kennis te maken via WhatsApp. De mensen zijn heel toegankelijk. Je moet het hebben van mensen die  misschien één keer je gezicht hebben gezien. Niemand kent me nog en soms ben ik bang dat mensen denken ‘wie is die Christel Schuurman’. Maar zo werkt het in de praktijk helemaal niet! Ik ben nieuw en iedereen wil me graag helpen.”

Bedrijven zien onverwachte voordelen van thuiswerken. Techbedrijven als Google en Facebook kondigden recent aan dat ze alle werknemers de mogelijkheid willen geven om thuis te werken tot in ieder geval 2021. Gergö en Christel vinden het beide een groot voordeel geen tijd kwijt te zijn aan reizen. Christel: “Ik ben ontspannener. Het is fijn dat het van 9 tot 5 werken niet meer perse hoeft. Zoals dit half uurtje, dat haal ik wel weer in op een ander moment.” Gergö voelt zich comfortabeler en productiever: “Ik begin mijn dagen erg comfortabel en voel me productiever omdat ik in mijn eigen ritme kan werken. Wanneer ik vanuit huis werk, krijg ik veel meer werk gedaan.” Beide vinden het wel jammer dat er minder sociaal contact is en vinden de balans tussen privé en werk af en toe lastig. 

Toekomst

Nu de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is het ook tijd om naar de toekomst te kijken. Een recent onderzoek door Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid wijst uit dat 25% van de werknemers verwacht dat er een flexibelere tijd aan gaat komen, waarbij werknemers meer thuis kunnen werken. Hoe zien Gergö en Christel dit voor zich? Zullen zij meer thuis kunnen gaan werken? “Ik was erg blij om weer naar het kantoor te gaan, het voelde alsof het mijn eerste werkdag was,” zegt Gergö. “Ik wil wel een voorstel doen aan mijn manager. Een flexibel rooster met een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken zou een positieve ontwikkeling zijn!” Ook Christel vindt de afwisseling heel erg fijn, maar vind het lastig inschatten hoe de (nabije) toekomst eruit zal zien: “In mijn geval denk ik dat de samengestelde teams al veel op afstand werkten. De overheid was altijd al flexibel met thuiswerken. Ik denk dat het gek gaat zijn als mensen weer met veel samenkomen op één plek. Een ruimte gevuld met mensen, dat is gek… Dit hadden we in februari met z’n allen niet voorspeld.” 
Christel: “Solliciteren en beginnen aan een nieuwe baan kan ook makkelijker zijn omdat je in je eigen omgeving zit. Het gaat veel meer om ménsen dan om alles eromheen. Dus focus op de klik met mensen en houd het dichtbij jezelf!” Gergö: “Het is erg belangrijk om een routine te ontwikkelen, blijf gemotiveerd en georganiseerd door het maken van een actielijst en KPI’s. En maak tijd vrij om met nieuwe collega’s in contact te komen!”


Benieuwd naar de hele interviews? Lees hier het interview met Gergö Sas, en het interview met Christel Schuurman
 

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe baan of project ? Wacht niet langer en neem contact op met één van onze recruiters. Wie weet start jij ook binnenkort bij je nieuwe opdrachtgever of nieuwe baan!
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!