The digital way, het valt best wel mee...

Videobellen, bijna iedereen heeft er de afgelopen weken kennis mee gemaakt. Zelfs het Koningshuis voerde tal van videobelgesprekken tijdens (W)oningsdag afgelopen maandag. Openhartig, vrolijk en zonder script. Het was een groot succes! Net wanneer je dacht dat de maatschappij niet digitaler kon, doen we er met z’n allen toch nog een flink schep bovenop. En hoe!

Door de verlengde maatregelen heeft ook de arbeidsmarkt nog langer te maken met een fikse uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuw tijdperk is aangebroken. Een nieuwe norm laat zich namelijk gelden: ‘is er een reden dit fysiek te doen?’ in plaats van ‘is er een reden om dit online te doen?’. Op de lange termijn zal het zelfs zo zijn dat we minder kantoren nodig hebben en bestaande kantoren hubs vormen om bijeen te komen om te netwerken. Maar dat bewaar ik graag voor een volgende blog.

Nu we een aantal weken verder zijn heb ik tientallen digitale kennismakingen achter de rug. En ik moet zeggen; het valt me alles mee. Ja, het is anders. Je mist het schudden van een hand en non-verbale communicatie is minder aanwezig. Maar toch, kennis maken via de digitale wegen is niet per definitie onpersoonlijk. Deze positieve ervaring strookt met het onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onder 2500 panelleden. Zo geeft een ruime meerderheid aan dat het thuiswerken hun makkelijk afgaat, ondanks dat een groot deel van deze panelleden nog geen ervaren thuiswerker was voor de coronacrisis. Daarnaast geeft meer dan 25% aan ook na de coronacrisis vaker te zullen gaan thuiswerken en elkaar digitaal te gaan ontmoeten (36%). Al deze videobelgesprekken hebben mij een aantal inzichten gegeven die ik graag met jullie deel. Spoiler: videobellen is echt géén hogere wiskunde. 

Stabiele internetverbinding
Zorg voor een stabiele en snelle internetverbinding. Hoe meer mensen in huis tegelijk aan het videobellen, streamen, gamen of netflixen zijn, hoe onstabieler de verbinding is. Vooraf je snelheid testen kan via speedtest.net (ideaal is 10 Mbps of meer). Zo weten we zeker dat we geen hakkelend beeld hebben tijdens het bellen en we elkaar goed kunnen zien én verstaan.

Afleiding 
Ondanks een goede voorbereiding kan het gebeuren dat kinderen of huisdieren het gesprek onderbreken en jouw aandacht vragen. No problemo. En voel je vooral niet bezwaard! Ervaring leert dat wanneer je hen helpt ze je daarna juist (langer) met rust laten. Met een beetje creativiteit laat je de situatie direct in je voordeel werken, bijvoorbeeld als ijsbreker. Wie weet zit je daarna een stuk relaxter in het gesprek! Als het lukt om vooraf een rustige omgeving op te zoeken, waar je niet gestoord wordt, heeft dat uiteraard de voorkeur.

Echo, echo, echo
Heel berucht in telecommunicatie; mensen die zichzelf aan de andere kant van de lijn in een echo horen. Een simpele oplossing is voorhanden: oordopjes. Hiermee komt mijn stem alleen in jouw oren en niet in de microfoon van jouw laptop of mobiele telefoon. 

Goed in beeld
Voor een kennismaking is het prettig dat de camera op ooghoogte zit, zoals die in een laptop. Spreken we elkaar via WhatsApp of FaceTime, dan kun je hem zelf op de goede hoogte houden of op een stapel boeken zetten. Het is prettig, wanneer je aan het woord bent, je zo veel mogelijk in de camera kijkt. 

Noteer ‘m in je agenda
Net zoals met een fysieke kennismaking is het wenselijk om onze afspraak in je agenda te noteren. Bijna iedereen heeft zijn mobiele telefoon op zak en zal een videobeloproep niet snel missen. Maar toch; het is mij al menig keer overkomen dat de ander de afspraak was vergeten en mijn videobelletje ‘onverwachts’ kwam. 

Tot slot nog een laatste tip voor diegene die nu tijdelijk minder of geen werk heeft: update je on- en offline cv. Een open deur, I know, maar zorg dat je Linkedin profiel én je uitgeschreven cv up-to-date zijn. Oók als je online solliciteert en/of kennismaakt. Het betaalt zich links- of rechtsom altijd uit. 

Ben je net als ik ervan overtuigd dat samenkomen op internet een betekenis krijgt en eindelijk echt gaat verbinden? Dan ga ik hier graag over met jou in gesprek, uiteraard nadat we kennis met elkaar hebben gemaakt! Daarnaast adviseer ik je graag over je cv/profiel en beantwoord ik je vragen over de veranderende arbeidsmarkt en wat mijn collega’s en ik daarin voor jou kunnen betekenen. 

Stuur een mail naar eline.de.groot@babbage.nl of een whatsapp naar 06-51448565. Ik maak graag virtueel tijd voor je vrij!
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.