Escape from corona: een testconcert

Op zaterdag 6 en zondag 7 maart was de Amsterdamse Ziggo Dome het toneel van twee proefevenementen in de testreeks van FieldLab. Op zaterdag vond een Dance event plaats en op zondag een live concert van André Hazes. 1300 man mochten als ‘proefkonijn’ naar dit concert om te testen of concerten in coronatijd veilig kunnen worden georganiseerd. Onze marketing en communicatieadviseur Gioia Endt was erbij en neemt je mee in deze blog!

Een jaar later

Op zondag 8 maart 2020 ging ik met 6 vriendinnen naar Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome. Corona, ja er waren een paar besmettingen in Nederland. Rutte had ons wel verteld onze handen kapot te wassen, maar de 1,5 meter samenleving kenden we nog niet. In een bomvolle Ziggo Dome stonden we gezellig dicht op elkaar en zongen we alle liedjes van Hazes uit volle borst mee. Geen idee hebbend dat dit het laatste concert zou zijn en een paar dagen later het land op slot zou gaan…

Precies een jaar later, op zondag 7 maart 2021, sta ik weer in de rij om de concertzaal binnen te gaan. Op de grond staan stippen om 1,5 meter afstand te houden, we moeten een negatief coronatestbewijs laten zien, hebben mondkapjes op, de temperatuur wordt gemeten en we krijgen allemaal een tag waarmee onze bewegingen worden gemeten. Welkom bij het Back2Live concert van André Hazes. Een feestje om te testen of het weer veilig kan… wie had dat een jaar geleden gedacht…

Magisch en tegelijkertijd zo normaal

Bij binnenkomst zit de sfeer er al meteen goed in. Een DJ draait Hollandse muziek en mensen zingen de echte meezingers – nog een beetje ingetogen – mee. Het voelt nog een beetje onwerkelijk. Wij zitten in bubbel 4, de ‘gele bubbel’, waarin we op de tribune zelf mogen bepalen waar we zitten, mogen staan en zingen, geen afstand hoeven houden, maar wél mondkapjes op. 

Na een lang voorprogramma van twee uur (blues band Phil Bee, cabaretier Peter Pannekoek en zangeres Sophie Straat) komt eindelijk hoofd act André Hazes het podium op. Ook voor zijn band is het weer ‘de eerste keer’: “Wat voelt het goed om weer terug te zijn.” Meteen gaat het dak eraf. Dansen, zingen, springen, elkaar omhelzen, polonaises met onbekende mensen… De sfeer is geweldig en het voelt magisch, kippenvel, zoveel mensen bij elkaar. Even vergeet ik dat corona bestaat. Het is heerlijk om weer tussen de mensen te staan, zo normaal.

Geleerd om in de rij te staan

En de mondkapjes? Probeer Bloed Zweet en Tranen maar is mee te zingen of een drankje te drinken met een mondkapje op... Wat we wel hebben geleerd het afgelopen jaar is rijen maken. Waar ‘pre corona’ bij concerten groepen mensen ongecontroleerd om een bar heen stonden en je jezelf ertussen moest wringen om drankjes te kunnen bestellen, staat nu iedereen netjes in de rij, én op afstand. Net als bij de supermarkt, de bakker, de slager… Maar zodra je de concertzaal inloopt, voelt alles meteen weer als vanouds. 

Hopelijk blijven de resultaten van de FieldLab-experimenten gunstig en kunnen we snel nog meer evenementen bezoeken en elkaar live weer ontmoeten. Als dit concert in de Ziggo Dome een ding heeft laten zien, is dat hoe erg we dit met zijn allen gemist hebben!

De reeks test evenementen van FieldLab trapte af op maandag 15 februari 2021 in het Prinses Beatrix Theater in Utrecht met een pilot-congres waar 500 mensen aanwezig waren. Angelica Baltus, een interim communicatieadviseur uit ons netwerk, was bij dit event en schreef hier een blog over.
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.