Lego Serious Play, wat is het en wat kun je ermee?

Van jongs af aan ben ik een groot fan van Lego: kleine gekleurde blokjes waar je van alles mee kunt bouwen. 
In elke speelgoedwinkel te vinden, maar al lang niet meer alleen voor kinderen. In de workshop Lego Serious Play ervaar je namelijk hoe je Lego kunt gebruiken als gesprekstool in workshops of trainingen. Deze workshop kon ik als Lego-fanaat natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Die avond kon ik even terug naar het kind in mij…

Aan de slag!
Al snel bleek dat het om meer dan alleen bouwen ging. Weliswaar moest iedereen zich eerst voorstellen aan de hand van een zelfgebouwde toren, het verhaal erbij was net zo belangrijk als de toren. Bij Lego Serious Play leer je associëren, metaforisch denken en abstracte concepten concreet maken met behulp van de gekleurde blokjes.

Vervolgens ontdekten we door middel van het bouwen van eendjes met zes daarvoor bestemde blokjes en het tellen van de verschillende mogelijkheden daarvoor dat het creatief bouwen vaak intuïtiever gaat dan geordend plannen.
lego
We gingen door met het bouwen van voertuigen voor een zeepkistenrace. De zeepkist moest het bedrijf waarvoor je werkt zo goed mogelijk representeren tijdens een groot evenement. Verder stond alles vrij. Het belangrijkste was het bespreken van de betekenis van het bouwwerk. Zo veel verschillende zeepkisten, zoveel verschillende verhalen.
De volgende opdracht ging een stap verder: think outside-the-box! Ook hier ging het vooral om het verhaal achteraf, het resultaat van je onbewuste creatie. Waarom laat je bepaalde aspecten los of versterk je andere aspecten?

De verschillende opdrachten tonen de verschillende vormen van verbeeldingskracht: beschrijvende verbeelding, creatieve verbeelding en deconstructieve verbeelding. Om te vernieuwen of veranderen moet je alle mogelijkheden onderzoeken en ervaren, waarbij Lego het middel is om ideeën te visualiseren en een verhaal te ondersteunen.

Dus wat kan je nu precies met Lego ® Serious Play ® als werkvorm binnen je organisatie? Het helpt met het omschrijven en ontmantelen van een bepaald probleem om zo vervolgens alle oplossingen te formuleren en verkennen. Beperk je niet tot je eerste gedachten, maar verdiep je samen met je collega’s in de verschillende vormen van verbeeldingskracht.

Dit doe je via de verschillende stappen van descriptive, creative en deconstructive imagination. Storytelling speelt hierbij een belangrijke rol: neem collega’s mee in jouw verhaal en jouw oplossingen. Verbeeld jouw perspectief. Zo kan Lego een bijdrage leveren bij het benaderen van vraagstukken en het verbinden van collega’s binnen een organisatie.

toren

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!