Social distancing: stap in de wereld van video-interviews

Het Coronavirus grijpt om zich heen. Overheden en bedrijven hebben in het kader van de uitbraak maatregelen getroffen om de gezondheid van medewerkers te waarborgen. Een groot deel van kantoorgaand Nederland werkt daarom de komende weken massaal thuis om risico’s te beperken. Het is even wat anders, maar met een goede internet- en telefoonverbinding werken we rustig door. The show must go on!

Voor activiteiten waar de voorkeur uitgaat naar fysiek contact, staan we voor een uitdaging, zo ook wat de arbeidsmarkt betreft. Wij merken dat veel van onze opdrachtgevers en kandidaten open staan voor een Skype of WhatsApp gesprek als optie voor een eerste kennismaking. Ondanks dat zowel onze voorkeur, als de voorkeur van onze opdrachtgevers en kandidaten, nog steeds uit gaat naar fysieke afspraken en een persoonlijk gesprek. Wij merken dat het voeren van online gesprekken ook veel voordelen heeft: het scheelt het enorm veel tijd, je kan afspraken flexibeler inplannen en je bent niet gebonden aan een locatie. En met veel professionele apps tot je beschikking kom je dichtbij een face-to-face gesprek.

Na een week van veel thuiswerken en online contact, merken we dat het voeren van een videogesprek wel andere vaardigheden vergt van medewerkers en managers in een organisatie. Maar zeker ook van kandidaten! Van onze kandidaten horen we vaak dat een online gesprek in het begin erg onwennig kan zijn. Een goede voorbereiding maakt echt het verschil. Daarom helpen wij je graag op weg met een paar simpele handvaten.

Onze tips op een rij:
• Beschouw het online gesprek als een persoonlijk gesprek. Dit betekent niet alleen een goede inhoudelijke voorbereiding, zorg ook voor een goede uitstraling met representatieve kleding . Denk hierbij ook aan je haar en make-up, net als je doet bij een echte ontmoeting.
• Zorg dat alles technisch goed werkt en dat je het gesprek ongestoord kan voeren. Dat is een absolute must (sluit omgevingsgeluiden uit!).
• Zoek een rustige en neutrale achtergrond. Een witte muur is altijd goed.
• Oefen een keer met een vriend of vriendin zodat je weet hoe alles werkt. Bekijk ook hoe je het liefst in beeld wil komen.
• Een goede lichaamshouding is net zo belangrijk online als offline, en dit is dus ook een belangrijk onderdeel om jezelf te onderscheiden en impact te maken.
• Geen goede verbinding? Zorg altijd voor een plan B, zet bijvoorbeeld je hotspot aan. Nog steeds geen verbinding? Geef dit aan, het is belangrijk dat je elkaar goed kan verstaan.

Samengevat, de belangrijkste tip van Aaltje Vincent, expert in jobmarketing: Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! Check haar vlog voor nog meer handige tips om slimmer online videogesprekken te voeren. 

En uiteraard kun je ook altijd bij mij of mijn collega’s terecht voor persoonlijk advies!

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.