Veranderende rol communicatieadviseur in omgevingsbewuste organisatie

Gemeenten en overheidsorganisaties ervaren dat er nieuwe verhoudingen tussen de overheid en de samenleving ontstaan. De trends in overheidscommunicatie en rapportages zoals die van de Nationale Ombudsman, laten duidelijk zien dat samenwerken met de omgeving essentieel is. De transitie in het Sociaal Domein en de komst van de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt, maakt dat nog concreter en urgenter. Dat vraagt dat overheden omgevingsbewust werken. De ontwikkeling naar omgevingsbewust werken vraagt om een communicatieve organisatie. Daarin communiceert iedere medewerker en bestuurder en schat hij of zij zelf de impact op de omgeving van een beleid, project of traject, zowel de impact op de interne organisatie als de externe omgeving. Een communicatieve organisatie ontwerpt elk proces op maat, waarbij iedere fase om een andere energie en betrokkenheid vraagt. Die omslag vraagt om lef, om uit de groef te stappen en het anders te doen.

Publiec helpt overheidsorganisaties al meer dan 11 jaar om meer omgevingsbewust te werken en is specialist in het toepassen van Factor-C. Wij merken dat communicatieadviseurs zoeken naar hoe zij hun rol kunnen pakken in een communicatieve organisatie. Wij helpen teams Communicatie van verschillende gemeenten en overheidsinstellingen bewust te zijn van hun rol en die op maat in te vullen. Communicatie in een communicatieve organisatie is adviserend, begeleidend (faciliterend) en coachend en minder uitvoerend.

workshop


Esther Holster gaf al eerder workshops aan onze eigen Babbage Academy. Hieronder tref je een aantal trainingen waar je je individueel op in kunt schrijven, Publiec biedt ze ook aan bij (incompany) teams.

Nieuwe overheid, nieuwe communicatie
Als communicatieprofessional kun je de dialoog met de omgeving voor jouw organisatie ondersteunen. Maar hoe begeleid je de beleidsmaker, projectleider of bestuurder in de veranderende rol van de overheid? In onze driedaagse training ‘Nieuwe overheid, nieuwe communicatie’, staat de adviesrol van de communicatieprofessional centraal. Samen kijken we met jou hoe je aan de juiste tafels komt met jouw toegevoegde waarde. Vaak zit er een verbeterslag in leiderschap, autoriteit, omgevingsgerichtheid, politieke sensitiviteit en communicatievaardigheden. De training start 17 december en er zijn nog plaatsen!

Leergang Faciliteren
Bij een omgevingsgerichte organisatie krijgt de communicatieprofessional steeds meer te maken met het werken met een integrale groep. Dat kan ontzettend krachtig zijn voor als je een bepaald resultaat wenst te behalen. Maar hoe pak je dat op een professionele en zorgvuldige manier aan? Hoe zorg je voor een inspirerende bijeenkomst met een afgestemd en participatief resultaat? Welke werkvormen kies je en hoe sluiten die aan op de denkvoorkeuren van de deelnemers aan de bijeenkomst? Wat betekent dat voor je rol als facilitator? Het komt allemaal aan bod in de driedaagse ‘Leergang Faciliteren’. De leergang start op 12 december, er zijn nog enkele plaatsen

Workshop ‘Waan van de dag’
Je herkent het vast wel. Na de zomervakanties zijn we weer druk aan de slag in 'de waan van de dag'. Wat had je je ook alweer voorgenomen tijdens je vakantie en lukt het je om het in de praktijk te brengen? Het meegaan in de 'waan van de dag' vinden we stiekem wel fijn. Toch heeft het ook nadelen. Het kan anders! Publiec biedt een workshop die communicatieprofessionals helpt om controle te krijgen op die 'waan van de dag'. Schrijf je nu in voor de eendaagse workshop ‘Waan van de dag’ op 21 november.

Genoeg kansen en mogelijkheden dus om je als communicatieadviseur die veranderde rol binnen een omgevingsbewuste organisatie te pakken. Bedenk eens goed wat jezelf kan doen en ga ermee aan de slag!

Esther Holster, directeur Publiec, bureau voor overheidscommunicatie en gespecialiseerd in Factor-C www.publiec.nl 
 

 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!