Carrièreswitch – en hoe maak je de juiste keuze?

Een carrièreswitch doe je niet zomaar. Er is veel om over na te denken, hoe weet je bijvoorbeeld wanneer het tijd is om die stap te zetten?
Wat voor impact heeft dit eigenlijk op je verdere loopbaan? En de belangrijkste vraag: wat wil je dan gaan doen?

Het lijkt erop dat velen stiekem wel een andere baan zouden willen. Je bent hierin dus niet de enige! Uit een vrij recent onderzoek van vacaturesite Indeed is naar voren gekomen dat een kwart van de Nederlanders een carrièreswitch overweegt. Hieruit blijkt dat 37% van de Nederlanders weinig of geen voldoening vindt in hun huidige baan, en openstaat voor een nieuwe uitdaging. Een kwart zit te denken aan een volstrekt nieuwe loopbaan.

Ingrijpende ommezwaai; ervaring en de belangrijkste overwegingen
Ik heb hier zelf ook mee te maken gehad. Nadat ik in 2012 was afgestudeerd vond ik het tijd voor een echte baan, en het liefst een die aansloot op mijn hbo studie communicatie. Ik begon mijn carrière als Commercieel Medewerker Binnendienst, een baan die niet goed bij mij paste. Ik voelde geen binding met het bedrijf of de diensten. Niets leek mij leuker dan in PR te werken en dus besloot ik mijn geluk ergens anders te zoeken. In Dubai! Binnen 3 maanden had ik een baan gevonden als PR Consultant bij een evenementenbureau. En binnen twee weken na het tekenen van mijn contract ben ik vertrokken. Met het idee om één jaar werkervaring op te doen, bleef ik uiteindelijk ruim vier jaar in het Midden Oosten (inclusief een kleine sabbatical in Nederland…). Ik verveelde mij hier niet.
Maar na ruim 4 jaar besloot ik weer terug te keren naar Nederland. Niet een makkelijke beslissing, maar het vooruitzicht op stabiliteit en een baan die mij meer rust zou geven waren mijn grootste drijfveren. Ik zag in recruitment veel overlap met mijn vorige baan in PR. Ik zie recruitment ook echt als een mix van Marketing, Communicatie, PR en Sales. Per vacature verschilt je doelgroep en markt van potentiele kandidaten en staan trends continue centraal. Een vak waarin ik al mijn werkervaring en kwaliteiten in kwijt kan!

De overstap – hoe en waar begin je?

De switch naar recruitment blijkt voor mij goed te hebben uitgepakt, en ik heb geen spijt van mijn beslissing. Maar hoe pak je dit aan? Vanuit mijn eigen ervaring heb ik een aantal tips om je daarbij op weg te helpen.
Ga voor jezelf na wat je wil veranderen en waarom. Werkgeluk gaat vaak over voldoening in je werk ervaren en er zijn een paar belangrijke factoren die van invloed zijn hierbij. Krijg je de ruimte om jezelf te zijn? Een andere belangrijke pijler is zingeving, het gevoel dat je gewaardeerd wordt in de organisatie. Probeer een antwoord te vormen en te bepalen waar jij gelukkig van wordt. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

• Wat zijn je drijfveren: is dit salaris, zingeving of waardering?
• Wat spreekt je in je huidige baan of organisatie wel en niet aan?
• Wat zijn je kwaliteiten en talenten en welke wil je verder ontwikkelen?
• Hoeveel wil je verdienen en ben je bereid om een (soms flinke) stap terug te doen voor die droombaan?
• Welke factoren houden je tegen om die carrièrestap te zetten?

De belangrijkste tip is om te kijken naar wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Probeer dan ook die positieve overeenkomsten te vinden met je meest recente werkervaring(en) en de baan, vakgebied of branche waar je in wilt rollen. Probeer ook waar nodig jezelf verder te ontwikkelen met de nodige opleidingen, cursussen en workshops.
Heb je meer inspiratie nodig dan kan het ook altijd helpen om met mij of één van mijn collega's te praten of een loopbaancoach in te schakelen.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.