BabbageStays@Home: Samen op afstand

Door: Lieke Severijns 14-5-2020

Categorieën
:
Blogs,

Van een kantoor dat dagelijks bruist van de energie, naar thuiswerken en elkaar bijna alleen nog maar zien via videocalls. Ook voor ons betekenen de coronamaatregelen die in maart werden ingevoerd een uitdagende omslag. Tegelijkertijd zorgt deze situatie voor saamhorigheid, creativiteit en nieuwe inzichten. Hoe gaat Babbage om met deze nieuwe uitdagingen, wat leren we van deze situatie en hoe zien we de toekomst? Lees het in de blog van onze Managing Director Lieke Severijns. 

Verbonden blijven
We werken al om-en-om op kantoor, wanneer op zondag 15 maart de intelligente lockdown van start gaat en we allemaal ‘zoveel mogelijk vanuit huis’ moeten werken. Van een kantoor dat dagelijks bruist van de energie, waar de interactie tussen de collega’s enorm is en de samenwerking optimaal, naar een “ieder voor zich achter de laptop aan de keukentafel, slaap- of studeerkamer” situatie, van Deventer tot Den Dolder.

Dat is even wennen en we zijn op zoek gegaan naar de juiste mix om de betrokkenheid, de mate van samenwerken en het groepsgevoel erin te houden. Ook om de moraal hoog te houden bij iedereen. Het team bij elkaar houden en faciliteren is één van de grote uitdagingen aan het begin van lockdown. Maar ook het zichtbaar blijven voor ons netwerk, en met professionals en opdrachtgevers in contact te blijven. Kennismakingsgesprekken en updates doen we nu door veel met hen te (video)bellen. De masterclasses van de Babbage Academy worden voor het eerst webinars, we halen verhalen op van onze communicatieprofessionals in de frontlinie, en delen tips voor en van alle thuiswerkers.

We vinden onze digital way 
We blijken met z’n allen veel flexibeler te zijn dan we dachten. We realiseren ons dat thuiswerken minder belastend is voor het milieu, terwijl het tegelijkertijd zeer efficiënt kan zijn. Het video interviewen pakt heel goed uit. We merken dat mensen in hun vertrouwde omgeving meer op hun gemak zijn en daardoor kom je eerder tot een goed gesprek.

Om het team enthousiast en betrokken te houden tijdens het thuiswerken, organiseert Marijn, onze eigen standup comedian, wekelijks de virtuele Babbageborrel met een bingo of een pubquiz. Carina gaf alle collega’s thuiswerktulpen, van Monique kreeg iedereen een boek. Sheralynn (HR Adviseur) schreef lieve kaartjes en belt wekelijks met de collega’s, en de Paashaas bracht zoetigheid. Ook hebben we van deze periode gebruik gemaakt om het kantoor op te knappen. Een nieuwe keuken, een nieuwe kleur op de muren, nieuwe bureaus voor alle collega’s en frisse planten. Uiteraard is ons kantoor nu ook helemaal ‘coronaproof’.  

Samenwerken op afstand
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en deze periode brengt ons veel: creativiteit, inventiviteit en positiviteit. Nu de dagelijkse ratrace even tot stilstand is gekomen, hebben we de tijd gekregen om wat “achterstallig onderhoud” op te pakken. We hebben letterlijk het kantoor uitgemest en opgeknapt, we werken aan een nieuwe website en ons CRM wordt opgeschoond. Er zijn leuke, creatieve acties bedacht om zichtbaar te blijven. De online webinars van Babbage Academy slaan goed aan en we drinken meer virtuele kopjes koffie met de peers uit ons netwerk dan ooit tevoren. De saamhorigheid die we voelen in deze periode is heel sterk. We hebben een goed en wendbaar team, iedereen wil meedenken. Misschien is de teamspirit, gek genoeg, juist wel groter geworden.

Wake up call
Deze situatie is ook wake up call voor ons allemaal. We moeten beter voor elkaar en voor ons milieu zorgen, onze ongebreidelde reislust en consumptie kent zijn grenzen. Voor ons vertaalt zich dat in zaken als dat thuiswerken best efficiënt is. Tot twee maanden geleden hadden we officieel 1 thuiswerkdag per collega, maar daar werd niet door iedereen gebruik van gemaakt. Nu is die drempel vrijwel overal beslecht en zal ook in de toekomst makkelijker, vaker en efficiënter vanuit huis gewerkt gaan worden. Ook bij opdrachtgevers zie je dat veranderen, dat is een blijvend gevolg van deze tijd. 

Starting up again
We zijn in de “volgende fase” aanbeland. De periode van bezinning en thuiswerken heeft ook zeker zijn vruchten afgeworpen. Een vat vol creatieve ideeën waar we mee aan de slag kunnen, enthousiaste collega’s, een prachtig mooi nieuw kantoor… Dit alles maakt dat we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. 

De arbeidsmarkt verandert en het is nog moeilijk te voorspellen hoe dit zich verder ontwikkelt. Je ziet wel dat iedereen opleeft van het perspectief, nu de maatregelen wat worden versoepeld. En dat merken wij ook doordat de vraag naar professionals weer opkomt. We staan te trappelen om elkaar weer te zien en samen weer (deels) vanuit kantoor aan het werk te kunnen, maar het zal nog wel even duren voordat we er weer met het hele team tegelijkertijd kunnen zijn. 

We ontmoeten ook graag ons netwerk en onze kandidaten weer ‘live’. Dat kan bijvoorbeeld, voor wie dat wil, buiten met een get-to-know-you walk in the park. Wil je met ons een rondje wandelen of op afstand of virtueel koffie drinken? Bel ons en we zien je graag!
 

Een glimp van ons nieuwe kantoor:

Glim van ons nieuwe kantoor