Weet jij nog waarom je doet wat je doet? Ga met mij op zoek naar jouw 'why'!

Door: Fleur van den Horn 15-2-2018

Categorieën
:
Blogs,

Iedere week schrijft een professional uit het vak een blog op onze website. Deze week Fleur van den Horn. Fleur is Online Marketeer en mede-oprichter van SAM, een nieuwe app voor je persoonlijke ontwikkeling. Fleur was tevens - voor de volgers van het eerste uur - voormalig marketing & communicatie specialist bij Babbage Company.

Heb je jezelf onlangs nog afgevraagd waarom je gekozen hebt voor een carrière in de marketing en/of communicatie? Weet je het überhaupt nog? Als je het niet (meer) precies weet, dan hoop ik je met mijn persoonlijke verhaal te kunnen inspireren en met een aantal challenges te kunnen helpen om dat weer helder te krijgen. Want als je zelf al niet meer goed weet waarom je doet wat je doet, dan wordt het ook moeilijk(er) voor jouw opdrachtgevers of (toekomstige) werkgever in jou te geloven en voor jou te gaan.

Mijn verhaal
Drie jaar geleden bekroop me het gevoel dat ik iets miste in mijn leven. Ik had een goedlopende carrière als freelance Online Marketeer, maar de laatste jaren begon het te kriebelen. Waarom, ‘why’ deed ik wat ik deed? Ik begon de passie in mijn werk te missen, deed alles een beetje op de automatische piloot, maar bovenal miste ik zingeving, iets goeds te willen doen voor de maatschappij. Misschien herken je dat wel?

blog_image:article_babbag_15187038875a85950f02906.jpg:end_blog_image

Eenzaamheid aanpakken
Zo besloot ik begin 2015 het roer om te gooien en werd mijn missie “eenzaamheid aanpakken in Nederland” en door mijn enthousiasme besloot mijn goede vriendin Mirjam (die net was begonnen als coach) hierin mee te gaan. We maakten echter direct de 'fout' om ons in eerste instantie te richten op ouderen, want al heel snel werden wij benaderd van diverse kanten door mensen met de vraag "Maar ik dan? Ik ben geen oudere, maar wel eenzaam."

In die periode kwam er gelukkig steeds meer aandacht voor eenzaamheid, maar ook die richtte zich bovenal op ouderen, dus daarom wilden wij graag gehoor geven aan de noodkreet van 'jongeren'. Het maatjesproject dat wij waren gestart was voor hen niet toereikend en dus wilden we even kort samengevat de eigentijdse techniek inzetten om hen aan elkaar te kunnen verbinden, waardoor hopelijk hun eenzaamheid zou afnemen.

Eenzaamheids-app
In 2016 zijn we begonnen met enquêtes en een onderzoek onder een groep van 120 mensen om te kijken of we een “eenzaamheids-app” konden ontwikkelen. We begonnen de ideeën die we hadden (aannames) te valideren en bij de laatste vraag, waarin we vroegen of ze de app zouden gebruiken zodra deze beschikbaar kwam, was het antwoord grotendeels “nee”. Vertellen over je eenzaamheid is een ding, maar daar ook naar de buitenwereld voor uitkomen is iets anders. Het is een enorm taboe… Gelukkig hadden we onderzoek gedaan! 

We hebben toen een stap terug gedaan door te kijken naar de manier waarop mensen eenzaam zijn geworden (of kunnen worden) en dat is bijvoorbeeld vanwege hun financiële situatie, werk(eloosheid), (geen of slechte) relatie, sociaal netwerk of gezondheid (bv vanwege een burn-out of depressie). Wat we zagen is dat eenzaamheid, net als een burn-out, stress, schulden en werkeloosheid eigenlijk allemaal dezelfde overeenkomsten hebben, namelijk dat het belangrijk is eerst inzicht te krijgen in je situatie en de bereidheid daar vervolgens iets aan te willen doen. Zelf aanpakken dus!

SAM
Zo is het idee van onze nieuwe app SAM ontstaan. SAM is geen eenzaamheids-app geworden, maar een zelfontwikkelings-app waar je op een holistische wijze aan de slag gaat met jouw persoonlijke ontwikkeling op al jouw levensthema’s. Zo kan je vanuit persoonlijke groei o.a. werken aan je balans werk/privé, mindfulness, stress of positiviteit. Of vanuit werk/carrière werken aan bijvoorbeeld ondernemerschap, talenten of loopbaanontwikkeling. En uiteraard is het ook mogelijk op het thema eenzaamheid aan de slag te gaan.

blog_image:article_babbag_15187039105a8595261d2b7.jpg:end_blog_image

Hoe werkt het?

Onze why
Met als voordeel dat we reeds een groep aangesloten professionals hebben, zijn wij aan de slag gegaan met één van de aangesloten business coaches, Jennifer, om onze 'waarom, wat en hoe' goed te definiëren. En ik kan je zeggen, het is heel fijn om hier eens goed bij stil te staan. En zo is onze why geworden:

“Wij geloven dat mensen meer levensgeluk ervaren zodra ze op alle belangrijke thema’s in het leven in balans zijn.”

En dat zorgt er tevens voor dat er minder eenzaamheid is, want als het goed gaat met jou, sta je ook meer open voor de ander! En zo is ons cirkeltje weer rond en weten we precies waarom we doen wat we doen.

Zelf aan de slag
Ik hoop je met mijn verhaal te hebben geïnspireerd en heb als verrassing nog een challenge en een masterclass van onze eigen business coach die jou hopelijk ook gaan helpen je ‘why’ te vinden of scherper te stellen.

Challenge: Nu echt je doelen halen? Definieer je missie. Begin bij jouw 'waarom'.
Masterclass: “Unleash your Succes” (meerdere data, Amsterdam)

Bekijk ook zeker deze video van Simon Sinek die de grondlegger is van de “Why, what, how” methodiek.

Vraagje aan jou…
De SAM app is sinds 1 december live gegaan en wij hebben nog heel veel ideeën en plannen klaarliggen. Echter kunnen wij ons spaargeld maar 1 keer uitgeven en daarom is de feedback van de gebruikers (jij) het allerbelangrijkst voor ons. Zou jij onze app willen downloaden en mij laten weten hoe je het ervaart? Zijn er challenges die je aanspreken en die je direct al hebt gedaan? Wat heeft het je gegeven? Of mis je juist iets op de app? Alle feedback wordt enorm gewaardeerd en je kan ze plaatsen onderaan deze blog of privé sturen naar fleur@samapp.nl - alvast bedankt hiervoor dus!

De SAM app is gratis en te downloaden op je telefoon via deze linkjes: App Store | Play Store

Hartelijke groet,
Fleur van den Horn

P.S. lijkt het je leuk om met jouw talent ons een aantal uur per week of per maand te helpen met onze missie? Dan horen wij heel graag van jou!

T: 06-57559650 | E: fleur@samapp.nl | facebook.com/samcommunity