10 tips voor het starten in een nieuwe omgeving

Door: Fleur van Hoeve 16-4-2020

Categorieën
:
Blogs, Blogs,

Momenteel leven we met z’n allen in een hele rare tijd. We moeten onze familie, collega’s en vrienden missen en bevinden ons dagenlang in dezelfde omgeving. Maar wat als deze omgeving net nieuw is en je je nog niet helemaal thuis voelt? Onze Junior Recruiter Fleur verhuisde voor haar werk, studie en stage al meerdere keren naar een andere stad. Soms zelfs naar het buitenland. Sinds augustus woont en werkt zij in Amsterdam. Maar nu zij door de coronacrisis tijdelijk niet in haar huurhuis kan verblijven, is zij weer terug verhuisd naar haar oude woonplaats Deventer. Elke keer betekent dat tóch weer aanpassen en wennen aan een nieuwe omgeving. Dat bracht haar op het idee om haar tips met jou te delen om je nieuwe (werk)omgeving snel eigen te maken.

10 tips voor het starten in een nieuwe stad

“Verhuizen.. we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Voor de één een routineklus, voor de ander iets wat maar een paar keer in zijn of haar leven voorkomt. De Nederlander verhuist gemiddeld zeven keer in zijn leven, dit komt neer op 1 keer per 10 jaar! (CBS, 2018)  Verhuizen gebeurt meestal  vanwege ‘lifechangers’ ; verandering in de gezinssituatie, voor een opleiding of vanwege een nieuwe baan. Zelf ben ik hier ook een aantal keer tegenaan gelopen. Voor een studie naar Maastricht, een stage in Phuket, een stage in Amsterdam en weer thuiskomen van een wereldreis. Tot overmaat van ramp is de situatie nu door Corona nogmaals veranderd. Ik kan tijdelijk niet terecht in mijn kamer in Amsterdam, vandaar dat ik halsoverkop weer in mijn oude woonplaats Deventer terecht ben gekomen. Bizar!”
De kans dat de ideale baan om de hoek is van je huidige woonplaats is natuurlijk niet groot. Gelukkig is Nederland een klein land, waarin reisafstanden vaak goed te overzien zijn. Maar wat doe je als dat het niet meer is? Of als blijkt dat de droombaan zich in een ander land bevindt? Bijna 30 procent van de Nederlandse beroepsbevolking overweegt om te verhuizen voor een nieuwe baan. En slechts 14 procent zet ook echt deze stap (CBS, 2019). Overheerst angst voor iets nieuws, of zijn mensen toch gewoontedieren? Het is natuurlijk een grote spannende stap, waar veel bij komt kijken.

Gelukkig leven we in een tijd waarin werken op afstand goed gefaciliteerd kan worden. In deze tijden zouden we eigenlijk kunnen spreken van een digitale verhuizing. Toch blijven deze vele veranderingen iedere keer weer zorgen voor gedachtes als: wat als het tegenvalt? Wat als ik geen leuke mensen ontmoet? Is het wel de goede keuze? Wat als ik “thuis” ga missen? Dit blog geeft jou 10 tips die je helpen om deze stap nog makkelijker te zetten en je te laten inzien dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is.

Tip 1 Kies een plek die niet alleen bij je baan past, maar ook bij je als persoon
Dit heeft natuurlijk niet iedereen voor het kiezen, maar het helpt is een goede match voor zowel een baan als je persoonlijke interesse. Ik koos een stage in een land en omgeving die mij aanspraken. Heb je altijd al gedroomd van een baan in een grote stad, of wil je juist naar een klein dorpje in een natuurlijke omgeving? Maak voor jezelf die afweging, en je zult je sneller thuis voelen en gemakkelijker een nieuwe routine opbouwen. Voor mij staat Amsterdam gelijk aan de vele, leuke activiteiten en bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Tip 2 Verdiep je in de plaats
Klinkt cliché, maar heel erg waar! Bedenk voor jezelf wat je graag wilt zien, waar je graag naar toe wilt, waar je een keer wilt eten of wat voor activiteit je nog eens wil doen. Denk in mogelijkheden, zo kom je niet snel op de bank te zitten en vul je je tijd met allerlei leuke uitstapjes.

Tip 3 Focus op wie en wat je wel kent
Hoe ver weg of onbekend de plek ook voor je is, er is altijd wel iets of iemand die je op weg kan helpen. Een verre vriendin, een nichtje van een buurvrouw, een oud collega, bedenk het maar. Zoek die aanknopingspunten. Mocht je er echt geen hebben kan je deze natuurlijk ook altijd online vinden. Een Facebookgroep, een hashtag op Instagram of een online platform. Vraag naar ervaringen, tips en leuke verhalen. Dit helpt je bij een beeld schetsen van je nieuwe situatie en zorgt meteen voor leuke contacten.

Tip 4 Neem je hobby mee
Loop je graag hard, schilder je graag, houd je van koken of ben je in je huidige hockey team een sterspeler? Neem dit mee naar je nieuwe omgeving. Dit zorgt voor rust en regelmaat en helpt je bij het leggen van nieuwe contacten.

Tip 5 Zeg ja!
Grijp, zeker in het begin, alle uitstapjes en activiteiten aan. Vragen nieuwe collega’s of je zin hebt om eens samen een hapje te eten? Ja! Of willen je nieuwe buren/huisgenoten er samen op uit? Ja! Zo bouw je een nieuwe vrienden/kennissen kring op en dit kan nooit kwaad. Vanuit deze kennissen en activiteiten bouw je een nieuwe routine op.

Tip 6 Wees proactief en zoek het op
Naast het ja zeggen, is het ook belangrijk om zelf een proactieve houding aan te nemen, zeker in het begin. Organiseer leuke uitjes met je team, wees (pro) actief in je contact naar mensen om je heen. Wedden dat dit wederzijds wordt beloond met allemaal uitnodigingen voor toffe feestjes en gezelligheid?

Tip 7 Houd contact met thuis, maar niet teveel
In een nieuwe situatie lijkt het misschien verleidelijk om tijdens ieder vrij moment naar de telefoon te grijpen en te bellen met het thuisfront. Toch is het goed om er lekker op uit te gaan, niet teveel met contact bezig te zijn. Wanneer je elkaar een tijdje niet spreekt wordt het contact alleen maar leuker.   

Tip 8 Als je ze dan toch spreekt, nodig uit!
Mocht je toch het thuisfront aan de lijn hebben, nodig ze dan meteen uit! Hoe leuk is het om je nieuwe omgeving te delen met anderen? Laat vrienden en familie zien wat je nieuwe huisje is geworden, wat je favoriete restaurantjes zijn en welke plekken ze niet moeten en mogen missen bij een bezoek aan jouw nieuwe woonplaats. Wedden dat ze staan te popelen om nog eens terug te komen?

Tip 9 Creëer een fijn nieuw eigen thuis
Steek tijd en energie in het creëren van een nieuwe omgeving waar je je goed voelt. Een fijn huis, op een leuke plek, die naar jou eigen smaak is ingericht kan hierbij helpen.

Tip 10 GENIET!
Vergeet niet te genieten van wat je doet. Je nieuwe baan, de nieuwe mensen en mooie ervaringen. Mindset is key, focus op het positieve en wees trots op jezelf voor het zetten van deze moedige stap!
Behoor jij straks, net als ik, tot die moedige 14 procent?