Professional in the spotlights: Victor de la Vieter, senior communicatieadviseur a.i. bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland

Victor de la VieterAl ruim 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing- , communicatie,- en online professionals. Voor zowel junior, medior en senior professionals de passende opdrachten & functies. Dat zijn zowel interim-professionals (als zzp-er of via project- detachering), onze eigen pool Babbage-projectprofessionals (in vaste dienst werken voor verschillende werkgevers) en professionals op zoek naar een nieuwe vaste uitdaging. We stellen je graag een aantal van hen voor!
Deze keer in the spotlights: Victor de la Vieter, die als Babbage-project-professional nu op een opdracht werkt bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland.

Hoi Victor, hoe ben jij in de communicatie beland?

Toen ik ging studeren was communicatie iets nieuws op de HEAO. Dat was voor mij wel uitdagend, want alles was nog nieuw. Het had ook de andere kant op kunnen gaan. Dat ik bijvoorbeeld personeelswerk was gaan doen; dan was ik waarschijnlijk de kant van organisatieadvieskant opgegaan. Hoe je dingen kan verbeteren aan hoe mensen samenwerken interesseert me; ook in het communicatievak niet onbelangrijk!
Ik werk nu met genoegen voor het “algemeen belang”. En, zeker in de huidige tijd passend, om weer voor milieu-gerelateerde doelen te werken. Want daar zit je dicht bij iets waar je de wereld beter van kan maken. Dus het komt heel goed uit dat ik door Babbage Company in de wereld van de omgevingsdiensten ben gerold.

Kun je iets meer over die Omgevingsdienst vertellen?

Bij de omgevingsdiensten kun je echt iets concreets doen voor het klimaat en de kwaliteit van leven in de regionale samenleving. Bijvoorbeeld een boete uitdelen als je de luchtwasser niet aanzet in je varkensstal, waardoor er ammoniak in de lucht komt. En als die luchtwasser wel weer aanstaat, heb je concreet bijgedragen aan minder ammoniak in de lucht. Mijn bijdrage als communicatieadviseur is dan uitleggen waaróm dat nodig is. Maatschappelijke relevantie, daar word ik blij van. Bij een andere omgevingsdienst werd er ingegrepen bij chemische industrieën; als je dan iets net niet goed zei tegen de krant, had je een brief van een advocaat te pakken, spannend haha.

Victor

Wat maakt deze opdracht nog meer interessant?

Het is heel boeiend om als adviseur bij een organisatie aan boord te komen die aan het vernieuwen is. Wat ik vooral heb gedaan is het gesprek van onder naar boven op gang brengen. Dat raakt dus ook organisatieadvieswerk, ook dat doe ik graag. Ik doe daar echt dingen waarvan ik denk ‘dat is goed voor die mensen en dat zal bijdragen aan een betere organisatie’. Dan gaat het bij mij vanzelf. En een goed functionerende omgevingsdienst is dan weer goed voor de opdrachtgevers en daarmee voor het leefklimaat in die regio.

Hoe ben je bij Babbage Company terecht gekomen?

Mijn eerste opdracht voor Babbage was al 15 jaar geleden! We gaan ver terug! In een interim-carrière gaat het ook weleens niet goed. Ik heb ook weleens gehad na een opdracht die wat sneller was afgelopen dat ik dacht van ‘wat moet ik nou?’ Toen belde Babbage mij. ‘Deze opdracht… Is dat niet iets voor jou?’ Dat was dan iets inhoudelijks zoals een fusie van twee universitaire faculteiten of een bouwproject waar de communicatie vlot getrokken moest worden. Je komt graag terug bij Babbage. Een bepaalde mix van nuchterheid en betrokkenheid zit daar in het DNA. Dat is voor mij doorslaggevend.

Wat kan jij andere (interim) professionals als advies meegeven?

Zoek werk en een structuur die bij je past als communicatieprofessional. Vaak weten mensen niet van zichzelf wat voor type adviseur ze zijn. Kan je ertegen dat je op resultaat wordt afgerekend? Tegen mensen die projectmatig werken overwegen zou ik zeggen ‘ga eens een praatje maken daar in Amsterdam’. Ik wist zelf ook niet toen ik zo jong was dat ik zo van afwisseling hield. Misschien is de overstap naar project-professional ook iets voor jou!

Victor

“Een bepaalde mix van nuchterheid en betrokkenheid zit bij Babbage Company in het DNA. Dat is voor mij doorslaggevend!”
Victor de la Vieter is als Babbage-projectprofessional aan de slag als interim communicatieadviseur bij de Omgevingsdienst West-Holland. Wil jij ook ontdekken hoe je je ervaring en passie voor het vak projectmatig kan inzetten en welke organisaties voor jou the next step zouden kunnen zijn? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooi project.

In de serie Professional in the spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld ook over de carrière van Junior Communicatieadviseur Lior Sela of check het verhaal van Ursula de Mol.
Waar komt de naam Babbage vandaan?
Charles Babbage (1791-1871) was een Brits filosoof en uitvinder die bekend werd als de ontwerper van de eerste mechanische rekenmachine, de voorloper van de computer. Net als Charles Babbage staat Babbage Company voor ontwikkeling en innovatie.