Als een Brit zegt 'very interesting'... - Lieke Severijns

Lieke Severijns 16-4-2016 12:50
Categorieën: Blogs
Lieke Severijns bezocht Londen met Trade Mission Women Entrepeneurs.

Drie dagen London met 17 ondernemende Nederlandse vrouwen. Een groot aantal mooie ondernemende Britse counterpartners ontmoet. Een enorme berg aan informatie over de cultural differences (als een Brit zegt "very interesting" bedoelt hij "ik geloof er geen snars van"). Over het vestigingsklimaat; de city of London is onbetaalbaar, maar even daarbuiten in bijvoorbeeld Essex is het zakelijk goed toeven en zijn de lokale overheden ook zeer behulpzaam, kun je misschien zelfs aanspraak maken op subsidies. Het belastingregime (VB is maar 20% en gaat zelfs naar 17%, maximale IB is 45%, iedere R&D pond die je investeert kun je x 2,5 aftrekken) en de do's en don'ts (niet te direct en commercieel zijn, eerst over rugby en voetbal praten, vooral 100 x sorry en thank you zeggen). Dat London de financiële hoofdstad is wisten we allemaal wel maar dat zij 14% online kopen (e-commerce en m-commerce) t.o.v. 7% in Nederland dan weer niet.

Leuke inspirerende contacten, een stapel visitekaartjes en vooral onuitwisbare indrukken opgedaan. Onze bezoeken aan de Nederlandse Ambassade en aan The House of Lords (1e kamer) vormden absolute hoogtepunten. We waren getuige van een wet die werd aangenomen. Maar ook de geweldige ontvangst met lunch bij Deloitte, de presentaties op het ministerie van handel, de voordrachten van toppers als de Nederlandse ambassadeur Leatitia van den Assum, de high tea bij een echte barones.

Kortom teveel om op te noemen. Women Entrepreneurs Netherlands en Carmen Breeveld dank voor de organisatie en het initiatief. We gaan er zeker een vervolg aan geven met Babbage Company!

Lieke Severijns

blog_image:babbag_1460802248571212c818399.JPG:end_blog_image

Reageer