Opgavegericht werken: De sleutel tot succes in het moderne werklandschap

In het communicatievak werken we steeds meer op projectmatig niveau. En in een wereld waar uniek blijven steeds moeilijk wordt, is het belangrijk dat je je als communicatieprofessional onderscheidt. Veel opdrachtgevers, waaronder de Rijksoverheid, vragen steeds meer naar een nieuwe aanpak, namelijk het ‘opgavegericht werken’. Wat houdt deze vorm van projectmanagement nou eigenlijk in en hoe sla je deze nieuwe weg succesvol in? 

Wat is opgavegericht werken?

Opgavegericht werken is een gestructureerde aanpak om taken met specifieke doelen en deadlines te voltooien. De werkwijze omvat het identificeren van taken, het stellen van SMART-doelstellingen en deadlines, het maken van een plan met een duidelijk schema, de uitvoering, monitoring, bijstelling, evaluatie en afronding. Communicatie en documentatie spelen een cruciale rol gedurende het gehele proces. Deze methode bevordert focus, efficiëntie en meetbare resultaten in een organisatie. 

Hoe onderscheidt opgavegericht werken zich dan ten opzichte van andere manieren om projectmatig te werken? Opgavegericht werken zorgt voor een focus op een specifiek doel. Zo kom je sneller tot concrete oplossingen met behulp van samenwerkingen binnen een team of tussen verschillende teams. In dit gehele proces is het belangrijk dat iedereen weet waar die aan toe is. Het is een aanpak die je gezamenlijk uitvoert en dus ook een proces dat je met z'n allen bewaakt.

Waarom is opgavegericht werken zo cruciaal voor ons vakgebied?

Opgavegericht werken biedt tal van voordelen die cruciaal zijn in ons werkveld als communicatieprofessionals. Allereerst legt deze aanpak de nadruk op het behalen van concrete doelen en meetbare resultaten. Zo realiseren organisaties hun missie en doelstellingen effectiever. Door taken en opgaven duidelijk te definiëren en te plannen, benutten organisaties hun middelen en tijd optimaal, wat efficiëntie bevordert.

Een ander belangrijk aspect is dat het medewerkers duidelijkheid biedt over wat van hen wordt verwacht en waar ze hun energie op moeten richten. Iedereen begrijpt zijn of haar rol en bijdrage aan de doelstellingen van de organisatie, waardoor een gemeenschappelijk gevoel ontstaat en teamwork wordt gestimuleerd. Deze aanpak bevordert het samenwerkingsproces in een organisatie en binnen projecten. In projectmanagement is opgavegericht werken belangrijk. Projectteams stellen taken en mijlpalen vast met deze methode, waardoor projecten op schema en binnen het budget blijven. 

Mogelijke uitdagingen

Hoewel opgavegericht werken vele voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen om te overwegen. Ten eerste kan een te sterke focus leiden tot een gebrek aan creativiteit en innovatie. Omdat de nadruk ligt op het behalen van specifieke doelen binnen bepaalde stappen, kan dit ten koste gaan van het verkennen van nieuwe ideeën en het stimuleren van creatieve oplossingen.

Sommige werknemers vinden het fijner om in een flexibele en vrije werkomgeving te werken. Opgavegericht werken kan dan een uitdaging zijn, vanwege de strakke structuur. Daarnaast kan deze aanpak er ook voor zorgen dat er te veel in de korte termijn wordt gedacht en de lange termijnresultaten niet gezien en ervaren worden. 

Welke vaardigheden zijn er nodig als professional om opgavegericht aan de slag te gaan?

Effectief opgavegericht werken vereist specifieke vaardigheden en eigenschappen, zoals het hebben van duidelijke doelen en doelstellingen, het vermogen om taken te identificeren, prioriteren en effectief te plannen en het hebben van uitstekend tijdmanagement. 

Daarnaast is het ook van belang dat je goede communicatievaardigheden bezit, samen met flexibiliteit voor veranderende omstandigheden en zelfdiscipline. In dit proces is goede samenwerking essentieel. Voor complexere taken zijn technische hulpmiddelen en projectmanagementvaardigheden een pre.

 

Opgavegericht werken biedt dus een duidelijke weg naar succes. Deze aanpak leidt tot het realiseren van missies en strategische doelen voor organisaties, het verheldert de verwachtingen voor medewerkers en bevordert samenwerkingen en kennisdeling, wat vooral cruciaal is in projectmanagement. Hoewel opgavegericht werken vele voordelen biedt, moeten we niet vergeten dat er ook uitdagingen en potentiële nadelen zijn. 

Ben jij op zoek naar de juiste balans tussen structuur en creativiteit? Wellicht biedt opgavegericht werken dan de passende oplossing.
 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!