Professional in the Spotlights: Caroline van Daatselaar en Marjan Huisman over hun rol bij de IV-transitie bij UWV

"De selectieprocedure duurde best lang, maar Babbage zocht steeds contact met mij en gaf terugkoppeling" 

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Caroline van Daatselaar en Marjan Huisman over hun rol bij de IV-transitie bij UWV.

 

Doel van de IV-transitie

Marjan: “UWV is bezig met een grote interne verandering, de IV-transitie, waar IV staat voor informatievoorziening. De vragen aan UWV vanuit de politiek en de samenleving worden steeds complexer en vragen om een integrale aanpak.” Caroline: “UWV heeft daarom onder meer Agile werken geïntroduceerd om de IV-organisatie effectiever, efficiënter en wendbaarder te maken. Zo kan beter en sneller worden ingespeeld op de ontwikkelingen in de maatschappij. Maar ook op de verandervragen die de politiek, klanten en interne organisatie aan UWV stellen. Met natuurlijk als hoger doel de dienstverlening van UWV te verbeteren.” 

Samenwerking met elkaar

Caroline: “We waren al even op weg met het programma toen Marjan aansloot. Wat ik fijn vond aan het werken met Marjan is dat zij in staat was op de rijdende trein te springen en vrijwel gelijk samen met mij de grote communicatieopgave van de transitie kon oppakken. Het was een heel complex programma en het is fijn als je een professionele en vakinhoudelijke sparringpartner hebt”. Marjan: “Ik kwam inderdaad op een rijdende trein en als Caroline op die trein zit, gaat hij heel hard. In de aanpak van communicatie heeft zij altijd aandacht voor over wie het gaat en voor wie we het doen. Zo kijk ik ook naar communicatie.”

De inzet van Gamification

Caroline: “Eén van de aandachtspunten van de transitie was de samenwerking tussen de verschillende divisies verbeteren. Je moet daarin mensen echt onderdeel laten uitmaken van die verandering. Dit hebben we onder meer gedaan met de inzet van Gamification: met zelfontwikkelde spellen de nieuwe werkwijzen introduceren om mensen daar bekend mee te laten worden.” Marjan: “Er waren wel spellen in het kader van organisatieverandering en cultuur, maar niet zozeer als onderdeel van een opleiding. In onze visie kun je bij veranderingen communicatie, opleiding en beleving niet los van elkaar zien. Door de processen op deze manier te presenteren, ervaren medewerkers echt wat het proces inhoudt. Het spel is onderdeel van de opleiding.”

Verandering op de werkplek

“Mensen waren vooral bezig met werken van achter hun bureau toen ik bij UWV binnenkwam. Nu zie je mensen echt samenwerken. Ze staan bij borden, in groepjes, en ze zijn demo’s aan het geven. Mensen vinden het fijn verantwoordelijk te zijn voor iets waarmee ze samen het resultaat dragen.” Marjan: “We hebben heel veel verschillende bijeenkomsten georganiseerd waarin mensen op alle niveaus en vanuit organisatieonderdelen met elkaar in gesprek zijn gegaan over de nieuwe manier van werken. Bij de bijeenkomsten van IV-managers waren bijvoorbeeld eerst naambadges nodig, maar nu kennen ze elkaar. Ze hebben inmiddels een eigen community opgericht om kennis en ervaringen met elkaar te delen onder de noemer #Hoedoejijdat?” 

De samenwerking met Babbage Company

Caroline: “Ik ben elf jaar geleden begonnen als ZZP’er. Mijn eerste opdracht was via Babbage bij UWV. Zo leerde ik Monique van Vliet kennen". Marjan: “Caroline en ik zaten allebei als interim bij UWV. UWV besloot in de loop van onze opdracht met bureaus te gaan werken. We kenden Babbage allebei en samen hebben we gekeken wat de mogelijkheden waren. Het was even zoeken naar de juiste manier en Carina Snaas dacht oplossingsgericht mee.” Caroline: “Babbage denkt met je mee en kijkt wat mogelijk is in jouw situatie. Dat heeft wel de doorslag gegeven om met Babbage samen te werken.”

Advies aan andere professionals

Marjan: “Ga bij alles wat je bedenkt op het gebied van communicatie uit van wat daarvan de bedoeling is. Denk vanuit de impact die een verandering heeft op de omgeving en speel daarop in.” Caroline: “Betrek medewerkers bij verandering en blijf ze betrekken. Geef ze daarbij een rol, zodat het niet alleen jouw verandering wordt maar ook die van henzelf.”

Babbage denkt met je mee en kijkt wat mogelijk is in jouw situatie

 Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step. Solliciteer nu!
In de serie Professional in the spotlights hebben we vele verhalen. Lees bijvoorbeeld over de carrière van Communicatieadviseur Duurzaam Ondernemen Drea van Ark of check het verhaal van Judith Kessels.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!