Professional in the Spotlights: Carlotte Teunissen, Media Analist (a.i.) RVO

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

De Professional in the Spotlights van deze keer: Carlotte Teunissen, Media Analist (a.i.) bij RVO.

 

Wat speelt er in de media, bij burgers en bij stakeholders? Dat is de vraag waar Carlotte bij RVO mee aan de slag ging. Tijdens deze opdracht ging ze op zoek naar nieuws en informatie voor communicatie, beleidsvorming en –uitvoering van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ). Hoe zij haar hoofd koel hield met de hectiek van de dagelijkse actualiteit? Ze vertelde ons er meer over!

Vanuit Babbage Company wordt Carlotte gedetacheerd als Junior Communicatieadviseur op verschillende opdrachten. Haar eerste opdracht was meteen een perfecte match. “Ik ben super geïnteresseerd in de actualiteiten en het nieuws bijhouden. Dus toen ik de functie ‘Omgevingsanalist’ zag, dacht ik: dit is perfect!” 

 

Van communicatiewetenschappen naar beleidsonderwerpen

Met een bachelor Communicatiewetenschap aan de UvA is Carlotte in het communicatievak gerold. “Ik ben aan de opleiding communicatie begonnen, omdat ik media en de opkomst van bloggers en influencers heel interessant vond. Gaandeweg kwam ik er achter dat politieke communicatie mij het meest trok en daar heb ik me dan ook op gefocust met een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens mijn universitaire opleiding was ik erg blij met deze praktijkervaring, waar ik veel praktische vaardigheden heb opgedaan. 

Ook ben ik me gaan verdiepen in beleidsonderwerpen, omdat ik het belangrijk vond om inhoudelijk ook echt te weten waar ik het over had en ik niet alleen onderlegd was op communicatiegebied. Vandaar dat ik een Master of Science in International Development Studies behaald heb.”

 

Terug van weggeweest 

Na haar studie heeft Carlotte even een pauze genomen van communicatie. “Mede vanwege corona ben ik wat langer bij mijn bijbaan gebleven en heb ik daar meer kennis opgedaan. Ik had al een tijdje niet meer aan communicatie gedacht en wilde me eigenlijk meer focussen op beleid bij de overheid of bij een non-profit gaan werken.

Toen zag ik in een Instagram story van Babbage Company met de functietitel ‘Adviseur Overheidscommunicatie’ voorbijkomen. Ik wist niet dat dit een aparte rol was en werd er meteen enthousiast van. Nadat ik mijn cv inleverde, werd ik al snel gebeld door recruitment en ging het hard.”

Op die manier kwam Carlotte weer terug in het communicatievak. “Dat is het mooie van communicatie: je kunt je óók op beleid richten. Communicatie is juist een belangrijk component van beleidsvorming, want de manier waarop beleid ontvangen wordt, is ook heel belangrijk. Het is dus mooi hoe mijn interesses in deze functie samenkomen!”
 

Communicatieadviseur bij RVO

“Bij RVO werk ik aan twee verschillende producten:

  • Periodieke media analyses, vaak iedere twee à drie weken. Ik zit in het klimaatteam en behandel met mijn collega’s het klimaatakkoord. 
  • Dagelijkse signaleringen met alle onderwerpen die voor het Ministerie van EKZ relevant zijn.

Ik kan in het klimaatteam de diepte in met een onderwerp wat ik heel interessant vind, maar aan de andere kant blijf ik ook bij algemenere onderwerpen door de dagelijkse signaleringen. Een combinatie die deze opdracht echt leuk maakt! 

Samen met een andere nieuwe collega startte ik aan deze opdracht. We zijn ingewerkt via Teams, hebben veel kennismakingsgesprekken gehad met leuke collega’s en konden rustig opstarten doordat het zomerreces was. Hierdoor waren er minder strakke deadlines in het begin.”

 

Nieuwe bewindspersonen en klimaattop

Over een periode die haar het meest is bijgebleven hoeft Carlotte niet lang na te denken. “Dat was in december en januari, toen het nieuwe coalitieakkoord werd gepresenteerd. In die maanden heb ik meegewerkt aan de voorbereiding van de komst van de nieuwe bewindspersonen. Hierdoor maakte ik alle politieke ontwikkelingen van dichtbij mee en dat vond ik echt erg leuk. 

Een andere dynamische periode was in oktober en november, toen de klimaattop in Glasgow plaatsvond en het ministerie van EZK de Nationale Klimaatweek organiseerde. Als team hebben we toen verschillende media-analyses opgeleverd, waarbij het heel interessant was om het verloop en de uitkomsten van de klimaattop te volgen.”
 

Detacheren bij Babbage

Voor freelancen vindt Carlotte zichzelf niet zo geschikt. “Ik vind het namelijk fijn om wel begeleiding te hebben en wat meer zekerheid. Daardoor heb ik voor detacheren gekozen. Handig, want ik zit nu én bij Babbage én bij een opdrachtgever. Je hebt dus begeleiding en je kunt echt groeien doordat er iemand met je meedenkt, maar je zit ook op verschillende toffe opdrachten. Die combinatie sprak mij echt aan.

Ik heb eerder ook bij een uitzendbureau gewerkt, waar het er toch weer heel anders aan toegaat. Ik werkte daar ‘toevallig’ via hen en had een stuk minder begeleiding. Bij Babbage is dat wel anders: een laagdrempelige instap, kleinschaliger én persoonlijker. Ik had meteen het idee dat het echt om mij ging.”

 

Frisse blik als Junior Communicatieadviseur

“Als Junior Communicatieadviseur kun je meer dan je zelf soms denkt, dat moet je niet onderschatten. Je hebt juist een frisse blik! Je kijkt toch net iets anders tegen bepaalde zaken aan. Het is ook niet erg dat je nog veel moet leren, dat komt allemaal vanzelf. 

Met nieuwe opdrachten zal ik dat ook meenemen, want ondanks dat het even wennen is om ergens opnieuw te beginnen, gaat dat steeds makkelijker naarmate je het vaker doet. De coronatijd maakte het contact met collega’s ook wel moeilijker: het werken op afstand én dat op een tijdelijke opdracht. Ook daar word je steeds vaardiger in en dat zal een volgende keer nog flexibeler gaan. Werken blijft veel online, maar het zij zo. It works en het is fijn dat het toch allemaal kan op die manier!”
 

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step. Solliciteer nu!
Lees meer verhalen uit de serie Professional in the Spotlights, zoals Elisabeth Verkuyl, Communicatieadviseur (a.i.) bij SLO. 
Of check: Ilse en Vicky Puls, twee zussen die beide werkzaam zijn als interim Communicatieadviseur via Babbage Company.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!