De kansen voor 2023

Het einde van het jaar nadert. Altijd ook even een periode van terugblikken en reflectie. Maar óók een moment om vooruit te kijken. Het aantal vacatures blijft stijgen, voor het achtste kwartaal op rij (!), en de sourcingsdruk blijft hoog. Onder werknemers leeft echter nu onzekerheid en een laag vertrouwen in de economie. Wat betekent dat nu?  Al met al, een uitdagende situatie voor werkgevers, HR en corporate & bureaurecruiters. Bij Babbage Company zien we zeker ook kansen!

Vissen die niet willen happen

De meerderheid van de werkgevers verwacht dat het vervullen van vacatures in 2023 moeilijker gaat worden (bron: UWV). Onder andere door vergrijzing, een toenemend aantal banen, minder werkzoekenden en een kwalitatieve mismatch. Dit heeft impact op zowel werkgevers als werkzoekenden. Er zijn veel mensen nodig om al deze vacatures in te vullen, terwijl de noodzaak om actief te zoeken naar een nieuwe baan laag blijft. Professionals kunnen als het ware ‘achteroverleunen.’ De financiële onzekerheid en een laag vertrouwen in de economie motiveert professionals nog minder om van baan te wisselen (bron: Intelligence Group).

Het blijft voor werkgevers dus vissen in de bekende vijver. Maar dan wel zo’n kleine vijver als bij je buurvrouw in de achtertuin. En  met zijn allen tegelijk en met weinig actieve vissen. De sourcingsdruk neemt hierdoor nog verder toe: professionals worden steeds vaker benaderd door werkgevers of recruiters voor een baan (bron: Intelligence Group). 

Stijgende vraag naar marketing & communicatie experts

Vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen, vraagt veel inzet en creativiteit van zowel werkgevers, werkzoekenden als arbeidsmarktpartijen. En ook als er een mindere economische tijd aanbreekt, blijft er krapte in bepaalde sectoren en vakgebieden. Binnen het domein marketing & communicatie hebben we te maken met een stijgende vraag in de volle breedte van de functies. Van online en content marketeers, tot marketingmanagers en -medewerkers, van e-commerce managers tot communicatieadviseurs, woordvoerders en data-analisten: ze worden nog meer gevraagd dan een jaar geleden (bron: CPB). Deze kandidaat-gedreven markt vraagt om een andere aanpak van HR, werkgevers en om de specifieke expertise van recruitment consultants.

De kansen op een perfecte match in deze arbeidsmarkt

Volgens Monique van Vliet, Director Business Development en Partner, zien we bij Babbage Company, dat veel professionals de kansen van deze arbeidsmarkt juist aangrijpen. Het is namelijk dé tijd om een baan te vinden die echt bij je past. ‘Wat wij merken is dat veel professionals inderdaad niet per se weg willen en dus niet actief op zoek zijn, maar wel openstaan om in de huidige arbeidsmarkt de voor hen perfecte match, die zgn. droombaan te zoeken. Het helpt dan als je benaderd wordt met een nieuwe uitdaging die echt bij past. Ook zien we dat professionals het over een ander boeg willen gooien, bijvoorbeeld door te switchen naar een andere sector of rol. Praten met een bureau is hierbij vaak de eerste stap! Wij denken met hen mee en kunnen het eerste contact leggen!’

Omgekeerd solliciteren

Solliciteren anno nu is echt anders geworden. ‘Wat wij vaak adviseren is een eerste “informele koffiedate” tussen opdrachtgever en professional,’ vertelt Monique. ‘Gewoon om te kijken of de organisatie en de functie een match kunnen zijn. Dat is online snel geregeld. Daarna begint de sollicitatie pas echt formeel als er een klik is van beide kanten. Ook na twee of meer gesprekken hoef je de knoop niet direct door te hakken. Professionals vragen soms om een dag(deel) mee te lopen en bedrijven staan daar in deze tijd ook voor open.’

Hoe vergroot je de vijver?

Hoe vinden wij dan, óók en júíst in deze tijd, de beste professionals voor onze partners? In de search naar de juiste professionals voor onze partners is het de kunst om out of the box te durven denken. Hierbij moeten we de mogelijkheid om professionals on the job op te leiden in het achterhoofd houden. Denk bijvoorbeeld aan een ander sollicitatieproces of het aannemen van een professional die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet. Zijn er harde eisen die misschien losgelaten kunnen worden? Dit levert namelijk verrassende matches op. ‘Onze partners zijn zich ervan bewust dat professionals keuze hebben en investeren in meer creatieve manieren om professionals te werven en te selecteren,’ zegt Monique. ‘En wij helpen hen daarbij!’

De professional als ambassadeur

Binden en boeien, daar schreven we eerder dit jaar al een artikel over. Door aandacht te geven aan de ontwikkeling van medewerkers, sfeer op de werkvloer, hybride en zelfs remote werken, het geven van richting binnen de organisatie en andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden worden bedrijven aantrekkelijker als werkgever. Het is als werkgever belangrijk om goed te luisteren naar wat werknemers belangrijk vinden. Zo behoudt je personeel langer, en tevreden werknemers zijn de beste ambassadeurs om nieuwe werknemers aan te trekken.

Gen Z/jongeren hebben de toekomst, 50-plussers de ervaring

Kansen liggen bij zowel bij de nieuwe generatie als bij 50-plussers. Natuurlijk is het belangrijk om jongeren te interesseren en alvast aan je te binden. Netwerkevents, of open dagen zijn goede middelen om jongeren enthousiast te maken. Zo organiseren wij elk jaar workshops in samenwerking met Young Logeion om de startende en junior communicatieprofessionals kennis te laten maken met Babbage Company. 50-plussers worden vaak niet gericht benaderd, terwijl zij wel veel ervaring hebben, wellicht is alleen een beetje extra kennis/bijscholing nodig.  Wij bieden op veel onderwerpen workshops en masterclasses in de Babbage Academy & De Redactie Trainingen. Door onze samenwerking met SRM kunnen wij ook leertrajecten als de opleiding Overheidscommunicatie en Senior Woordvoering aanbieden.  

Klaar voor het nieuwe jaar!

Herken jij de uitdagingen in dit artikel? Onze Recruitment Consultants weten wat er speelt op de arbeidsmarkt en wie wil bewegen. We adviseren je graag over deze onderwerpen, aantrekkelijke (secundaire) arbeidsvoorwaarden en andere tips die kunnen helpen om professionals aan te trekken. Hulp nodig bij het vinden van de juiste professional voor die ene vacature, op zoek naar tijdelijke versterking van jouw team, of heb je een project dat je uit handen wil geven? Onze Consultants staan voor je klaar en we denken graag met je mee. Ook in 2023! Neem contact met ons op!

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!