Binden en boeien: 8 tips om je medewerkers binnenboord te houden

De schaarste op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers niet alleen uitdagender om nieuwe werkgevers te vinden, maar benadrukt des te meer het belang om huidig personeel te behouden. Het binden & boeien van je medewerkers is belangrijker dan ooit. Binden & boeien is mensenwerk: het gaat om de connectie tussen medewerker en werkgever, het versterken van de band en de aandacht van de medewerker vasthouden. Hoe doe je dat?

Weten wat je medewerkers gelukkig maakt

Om medewerkers te kunnen binden en boeien moet je weten wat hen gelukkig maakt en motiveert. Vooral jongeren, dertigers en veertigers werken niet alleen voor geld. Werk is een levensvervulling, het draait om persoonlijke ontwikkeling, jezelf nuttig maken en sociale contacten. Een baan moet passen bij de gewenste leefstijl en moet ontwikkel- en keuzemogelijkheden bieden. Medewerkers die plezier hebben in hun werk zijn creatiever, efficiënter en innovatiever. Investeer dus tijd om uit te vinden waar de behoeftes liggen. 

Wat draagt dan precies bij aan dit 'werkgeluk'? Hoe versterk je de connectie tussen werknemer en werkgever? Waarmee bind je medewerkers aan je organisatie en blijf je heb boeien, zodat ze ook echt blijven? Wij zetten 8 tips voor je op een rijtje om het werkgeluk van jouw medewerkers te vergroten, en hen zo te blijven binden & boeien.

1. Investeren in duurzame inzetbaarheid & ontwikkeling

Uit onderzoek van Trends in HR (2022) blijkt dat duurzame inzetbaarheid één van de belangrijkste trends is. Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin iemand zijn huidige functie én zijn toekomstige werk kan en wil blijven doen. Zorg dat je als organisatie een omgeving biedt waarin mensen hun talenten kunnen laten zien, inzetten en ontwikkelen. Investeren in medewerkers loont, dus zorg voor een keuze budget voor opleiding en training, een ontwikkelingsplan, biedt toekomstperspectief, ruimte, tijd en middelen om het werk te doen. Wanneer medewerkers de ruimte krijgen voor ontwikkeling en een toekomstperspectief hebben, zijn ze sneller geneigd om bij een organisatie te blijven werken (bron: www.werkgeluk.nl). 

2. Zorg voor een goede match tussen de medewerker & de bedrijfscultuur

Het is zaak om medewerkers vanaf het begin te betrekken bij je organisatie, want om personeel voor een langere tijd te binden is een passende bedrijfscultuur van essentieel belang. Wees hierin authentiek en breng je onderscheidend vermogen naar buiten. Investeer in een uitvoerig selectie-, assesment- en sollicitatieproces en leer elkaar écht kennen. Dat verhoogt de kans dat de medewerkers past bij de baan, bij de organisatie en binnen het team en zich voor langere tijd zal binden aan de organisatie.

3. Focus op kwaliteit

Wanneer bloeien mensen op? Over welke onderscheidende kennis beschikt je collega? Welke soft skills heeft je medewerker? Welke persoon schuilt er áchter de medewerker? Als je sterke eigenschappen benut en waarde hecht aan deze zaken vergroot je de voldoening die een medewerker uit zijn werk haalt. En iemand die fluitend naar zijn werk gaat, zal minder snel overwegen om van baan te switchen én heeft een positief effect op andere collega's.

4. Waardering, aandacht en sfeer

Medewerkers willen bijdragen aan het succes van de organisatie door hun talenten en competenties in te zetten. Het is belangrijk voor leidinggevenden waardering te tonen voor de inspanning voor hun teamleden. Iedereen heeft af en toe een schouderklopje of complimentje nodig. Geef aandacht aan iets dat goed is gegaan. Persoonlijke waardering en erkenning op de werkvloer en het stimuleren van trots versterkt de binding van medewerkers aan de organisatie. Een goede sfeer op kantoor en tussen collega's onderling en aandacht voor vitaliteit is minstens zo belangrijk. Zorg voor (teambuilding) activiteiten of een ander moment wanneer collega's informeel met elkaar om kunnen gaan. Zet ook vitaliteit op de kaart binnen de organisatie. Dit bevordert de werksfeer, je hebt aandacht voor je collega's en: vitale medewerkers zorgen voor een vitaal bedrijf! (bron: www.uwv.nl) 

5. Flexibel (thuiswerk)beleid

Hybride werken is here to stay en flexibiliteit is iets wat veel werknemers wensen. Uit onderzoek van Trends in HR (2022) gaf 85% van de respondenten (HR professionals in Nederland) aan dat zij verwachten dat hybride werken blijft bestaan. Enerzijds zorgt dit voor dilemma's als het gaat om betrokkenheid bij de organisatie en het binden en boeien, want hoe doe je dat op afstand? Aan de andere kant zorgt dit juist voor mogelijkheden: thuiswerken geeft flexibiliteit aan medewerkers en je laat zien dat je je medewerkers ziet als verantwoordelijke mensen die 'eigenaarschap' hebben over hun eigen tijd en taken.

6. Ownership

Dit brengt ons direct bij de volgende tip: creëer ownership. Het gaat over verantwoordelijkheid en energie om zaken te realiseren, alsof het je eigen onderneming is. Het geven van verantwoordelijkheid geeft medewerkers het gevoel dat zij worden vertrouwd en hun talenten worden erkent. Dit geeft medewerkers een sterke binding met het werk, de resultaten, met elkaar én met de organisatie.

7. Stimuleer een open cultuur

Medewerkers floreren als ze werken in een cultuur van vertrouwen, veiligheid en transparantie. De beste medewerkers willen graag feedback op hun functioneren, presteren en ontwikkeling, zodat zij kunnen blijven leren en groeien. Geef medewerkers ook de ruimte en veiligheid om feedback te geven en ga daar op positieve wijze mee om. Door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om op basis van hun feedback en suggesties te experimenteren. Zo merken medewerkers dat hun feedback er toe doet. Een open en veilige cultuur zorgt voor een sterk wij-gevoel, waarin medewerkers kunnen groeien. En practice what you preach! Bijvoorbeeld door middel van internal branding kun je aandacht geven aan het wij-gevoel. 

8. Vier successen samen

Ten slotte: vier successen samen. Samen successen behalen en vieren verenigt en werkt motiverend als medewerker hun credits krijgen. Het versterkt het wij-gevoel, benadrukt de teamprestatie en daarmee de verbinding! 

Een recente update van Intelligence Group laat zien dat de arbeidsmarkt op slot zit. Veel werkgevers vissen in dezelfde vijver en dat weten jouw medewerkers ook. Dit zijn slechts een aantal tips, er is natuurlijk nog veel meer wat je als organisatie kan doen om medewerkers te behouden. Zorg in ieder geval voor goed werkgeverschap door te investeren in werkgeluk, ontwikkelingsmogelijkheden, voldoende uitdaging en waardering. Zo houd je je medewerkers binnenboord.

Hulp nodig bij het vinden van talent? 

De inzet op het verleiden van latent werkzoekenden of zelfs kandidaten die niet op zoek zijn naar een andere baan, is noodzakelijk om nieuwe medewerkers te vinden. Dit vraagt om zeer specifieke kennis en kunde, andere strategieën en acties om de juiste kandidaten te zoeken, werven en selecteren. Daar kunnen wij bij helpen! En ook kunnen we je helpen bij internal branding, onboardingstrajecten etc. via ons inhouse Projectenbureau. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op!

Contact

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.