De resultaten!

Terugkijkend op het afgelopen jaar is er heel wat veranderd. Hoogstwaarschijnlijk werkte je 10 maanden geleden op kantoor, ging je elke dag heen en weer, maakte je een praatje met collega's bij het koffieapparaat en zat je met je team in een vergaderzaal voor een meeting. Tot half maart. Van de één op andere dag werkten we thuis en verplaatste alles zich naar online: vergaderingen, workshops, congressen en borrels. Na bijna 10 maanden thuiswerken maakten wij eind 2020 de balans op en vroegen aan jullie hoe jullie het thuiswerken hebben ervaren en vooruit te blikken op het komende jaar. In deze blog delen we de resultaten!

De huidige thuiswerksituatie

De Babbage Eindejaarsenquête is ingevuld door 60 marketing-, communicatie en online professionals in ons netwerk. 36,4% van de respondenten is werkzaam bij de overheid (27,3% als interim), 18,2% in de profit sector (6,8% interim) en 22,8% in de non profit sector (11,4% interim). 22,7% van de respondenten is ZZP-er en is (binnenkort) beschikbaar voor een nieuwe opdracht. 53,6% van de respondenten geeft aan een integrator te zijn: werk integreert in het privéleven en het is prima om vrijer te zijn en bijvoorbeeld 's avonds nog even door te werken. De rest (46,4%) geeft aan een seperator te zijn. Een seperator houdt werk en privé het liefst gescheiden en werkt tijdens kantooruren. We vroegen naar de thuiswerksituatie: werk je alle dagen thuis, af en toe op kantoor, alle dagen op kantoor, of alleen voor meetings naar kantoor?  Meer dan driekwart van de respondenten geeft aan alle dagen thuis te werken, en slechts 1,79% werkt op kantoor.

De drie grootste uitdagingen én voordelen van het afgelopen jaar

Het afgelopen jaar heeft gevraagd om aanpassingsvermogen, we zijn gewend geraakt aan (nieuwe) online tools en creatieve oplossingen. Communicatie met collega's blijkt de grootste uitdaging te zijn: 51,8% gaf aan dat de communicatie met collega's moeilijker is. Gevolgd door het gescheiden houden van werk en privé (44,6%) en sociale isolatie (35,71%). Ook geeft bijna 30% van de respondenten aan dat de werkdrug is verhoogd en is voor een kwart van hen de werkruimte een grote uitdaging. Het (thuis)werken op afstand en online bracht dus nieuwe uitdagingen met zich mee, maar zeker ook voordelen! Met 90,9% is het minder tijd kwijt zijn aan reizen het grootste voordeel van thuiswerken. Meer vrijheid in het indelen van de tijd (56,4%) en productiever en efficiënter werken (49,1%) zijn ook grote voordelen. Ook geeft bijna 20% aan dat het online kunnen volgen van workshops een bijkomend voordeel zijn van het online werken. 

 

 

Klaar voor 2021

Ook vroegen we wat jullie beste situatie is voor de toekomst wat betreft thuiswerken. De helft geeft aan in de toekomst het liefst thuis te werken en één of twee dagen per week naar kantoor te gaan, en bijna één derde wilt thuiswerken en alleen voor meetings naar kantoor. Thuiswerken bevalt de meeste respondenten goed: slechts 1,8% geeft aan alleen bij uitzondering thuis te willen werken. Juist omdat het in deze tijd belangrijk is om verbonden te blijven, horen we graag van jou! Wil jij iets delen over je thuiswerksituatie of heb je tips en/of suggesties voor onderwerpen in onze nieuwsbrief en de Babbage Academy? Laat het ons weten! Alle resultaten van de enquête vind je terug in deze presentatie. 

 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.