Professional in the Spotlights: Simon en Danique, Districtscommunicatieadviseurs bij UWV

Het team van Districtscommunicatieadviseurs (DCA’s) van UWV maakte vorig jaar een ontwikkeling door: van één communicatieadviseur (DCA) per district naar twee DCA’s. Dat betekende dat het aantal DCA’s binnen een jaar moest groeien van 11 naar 22. Danique en Simon vormen sinds een klein jaar het nieuwe team van West-Brabant en Zeeland.

Maar eerst even terug in de tijd. Na zijn HBO-studie communicatiemanagement in Eindhoven was Simon nog niet uitgeleerd. ‘Daarom heb ik nog een master strategische communicatie in Antwerpen gedaan om me ook theoretisch verder bij te spijkeren.’ Een duidelijk doel bij de start van zijn carrière had Simon niet voor ogen. ‘Maar wel dat ik wilde werken voor een organisatie die goed doet; werken voor de publieke zaak.’ 

Aan de slag binnen de overheid

Zijn eerste werkgever was de Veiligheidregio Brabant-Zuidoost. ‘Om te voorkomen dat ik snel een vastgeroeste ambtenaar zou worden, heb ik na een paar jaar een uitstapje gemaakt naar Coosto, een commercieel bedrijf. Daar heb ik de andere kant van de marketing-medaille leren kennen en veel geleerd. Maar uiteindelijk wilde ik toch het liefst aan de slag binnen de overheid.’ En toen klopte Babbage aan. 

Simon: ‘Eline van Babbage kwam precies op het juiste moment. Net toen ik een overstap terug naar de publieke sector, overwoog. Ik was niet actief op zoek, maar stond er wel voor open. Je krijgt op LinkedIn wel vaker berichtjes van recruiters. Maar bijna nooit zijn dat relevante aanbiedingen. Eline liet echter meteen zien dat ze zich verdiept had in wie ik ben en wat ik heb gedaan. Ze refereerde ook aan eerder werk. En dat dat relevant was voor de functie waar ze me graag voor wilde spreken. Daardoor viel ze heel erg op.’ 

En toen klopte Babbage aan...

Dan naar Danique. Zij heeft een opleiding commercieel communicatiemanagement gevolgd aan Schoevers. En begon bij een ICT-bedrijf als administratief medewerker. ‘Zij deden nog niks met marketing en communicatie. Maar toen ze zagen wat ik kon, deed ik al snel vijf dagen per week marketing en communicatie. Maar ik miste collega’s met wie ik vakinhoudelijk kon sparren. Daarom heb ik na drie jaar de overstap gemaakt naar waterschap Brabantse Delta, waar ik veel ervaring opdeed met crisiscommunicatie en publieksvoorlichting.’  Daarna landde ze bij de gemeente Steenbergen, waar ze nog altijd woont; een praktische keus. ‘Ik was zwanger, het was coronatijd, het was om de hoek en ik had er nog een leuk team ook.’ En toen klopte Babbage aan.

Danique: ‘Ik zat pas anderhalf jaar bij de gemeente. En was al vaker benaderd met berichtjes. Maar Eline begon niet met allerlei beloftes, zoals anderen, maar stuurde een persoonlijk bericht en vroeg of we konden bellen omdat ze iets voor me had. Van een gesprek word je nooit slechter. En ik zat in een luxepositie, want ik had al een baan. We hadden een goed gesprek en het was niet in één dag rond, want ik wilde er nog over nadenken. En dat was oké. Eline zette er geen druk op.’

Geen twijfels

'Mijn eerste gesprek met Eline voelde alsof ik aan het sparren wat met een zakelijk partner’, weet Simon nog.  ‘Waardoor ik niet het gevoel had dat ik in mijn eentje voor de keus stond. Eline fungeerde echt als klankbord. Tijdens de gesprekken met UWV die volgden belde ze me regelmatig voor updates. Ik ben van nature niet zo avontuurlijk. En er zijn natuurlijk honderd redenen om zo’n overstap niet te maken. Maar omdat het proces vanuit Babbage zo zorgvuldig en vloeiend verliep, heb ik nooit hoeven twijfelen en mijn gevoel durven volgen.’ Danique: ‘Uiteindelijk was ik trots om mijn collega’s te vertellen dat ik naar UWV ging.’ 

Collega's 

‘Tijdens het sollicitatieproces lieten ze al doorschemeren dat ze in gesprek waren met een tweede kandidaat. Maar op de eerste werkdag was ik alleen, want de tweede kandidaat had toch afgezegd. Ik ben toen ingewerkt door Districtscommunicatieadviseurs uit een ander gebied. En een maand later, in juni 2022, kwam Simon.’ 

Samen bemensen ze alweer bijna een jaar het communicatieloket van het district West-Brabant en Zeeland, dat deels werkt voor het landelijke corporate communicatieteam. Simon: ‘Die willen ook adviseurs in de districten hebben om te zorgen dat wat landelijk wordt bedacht, ook in de regio’s wordt uitgevoerd. En aan de andere kant dragen we ons steentje bij aan zaken die in de regio spelen, waar landelijk weinig aandacht voor is. Daarnaast is er nog een externe exponent waarmee we het publiek kunnen laten zien dat UWV meer is dan een uitkeringsinstantie.’   

Sterk team

Daniques jaarcontract is inmiddels omgezet in een vaste aanstelling. En dat perspectief heeft Simon ook.  Samen vormen ze een sterk team. Danique: ‘Simon is heel goed in hoofdzaken van bijzaken scheiden en kent veel collega’s; hij is goed in netwerken.’ Simon: ‘Zij zorgt dat mensen graag met ons samenwerken. En ik leer persoonlijk ook veel van Danique. Ik kan me soms druk maken om zaken die spelen. Danique is wat relaxter. Die zegt: “We horen het wel als het nodig is.”

Aanvullen en complementeren

Danique vermoedt dat Babbage bij het aanbieden van de twee teamleden aan UWV gericht gezocht heeft naar teamleden die elkaar aanvullen en completeren. Simon lacht: ‘Inderdaad, want ik denk niet dat je met twee keer Simon een goed team kan opbouwen. En met twee keer Danique ook niet.’  

En nog altijd hebben Simon en Danique een goed contact met de mensen van Babbage. Danique: ‘Uit de interesse die er nog altijd is, merk je dat Babbage van onze ervaringen probeert te leren voor de werving van nieuwe kandidaten voor het UWV. Zodat het zo’n goed mogelijk team wordt. En dat kan ik alleen maar waarderen.’  

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step. Solliciteer nu!
Lees meer verhalen uit de serie Professional in the Spotlights, zoals van Lennart Wegewijs, Woordvoerder (a.i.) bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
 Of check het verhaal van Mylène Tabernal, Communicatieadviseur (a.i.) bij de Provincie Noord-Holland.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!