Professional in the Spotlights: Simone van Straalen, Campagnemanager (a.i.) bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

“De verdieping die je bij de overheid maakt spreekt mij aan”

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Simone van Straalen, Campagnemanager (a.i.) bij Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Geen overheidservaring

“Als campagnemanager maak ik graag campagnes die ergens over gaan. Ik vind het uitdagend om inhoudelijk bezig te zijn voor de maatschappij. Dat kan bij de overheid en ik wilde daar al lange tijd heel erg graag werken. Het is alleen lastig binnenkomen bij de overheid, zoals bij mij het geval was. 

Mijn achtergrond en ervaring liggen namelijk aan de bureauzijde. Al  meer dan 12 jaar ben ik actief als freelancer en heb ik voor allerlei reclamebureaus – zowel grote als kleine – campagnes ontwikkeld. Daar zaten ook bureaus bij die veel opdrachten doen voor het Rijk. Zo heb ik meer dan een jaar gewerkt voor een internationaal bureau waarbij ProRail mijn klant was, dat is semioverheid. Maar geen overheid…”

“Ik ben Babbage Company heel dankbaar voor deze mogelijkheid”

De aanhouder wint

“Voor andere opdrachten had ik al vaker contact met Babbage Company, zo graag wilde ik bij de overheid werken. Ik dacht: de aanhouder wint, geef niet op! Jullie boden echt een opening. De opdracht voor campagnemanager bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid kwam via jullie voorbij en Iwein durfde het aan mij voor te stellen! Hij heeft mijn cv goed onder de aandacht gebracht bij het Ministerie.”

 

Van bureau naar overheid

“Bij het Ministerie van Justitie ben ik campagnemanager voor alle dossiers waar het ministerie mee bezig is. Dat betekent dat ik in overleg met communicatieadviseurs en beleidsmedewerkers communicatiestrategieën en campagneplannen ontwikkel en uitvoer. Concreet houdt het in dat ik vanuit de communicatiestrategie briefings voor het bureau ontwikkel. Ik begeleid de voorbereiding en uitwerking van de campagnes. Hiermee ben ik een intermediair tussen de beleidsmakers en de bureaus.

Mijn ervaring aan de bureauzijde is in deze rol zeker een voordeel. Het helpt om de kennis te hebben hoe het er aan bureauzijde aan toe gaat. Zo kan ik het ministerie de goede kant op helpen ideeën te ontwikkelen. Voordat de briefing bij een bureau ligt, moet er behoorlijk wat afgestemd worden om te zorgen dat het inhoudelijk allemaal klopt. De boodschap die we willen communiceren vanuit het ministerie moet overeenkomen met het beleid.”

 

Voorlichting en preventie

“Momenteel werk ik aan de campagne omtrent het stimuleren van slachtoffers van seksueel geweld om daar melding van te doen. Dit is aan meerjarige campagne en we zijn nu bezig met de strategie van het vervolg voor komend jaar. Hoe we de campagne verder kunnen verdiepen.

Daarnaast ben ik bezig met het vervolg op de campagne tegen heling. We willen mensen stimuleren om bij de aankoop van een tweedehands product vooraf te checken of het eventueel gestolen is. Ook werk ik aan een campagne rond woninginbraken. Wanneer de lockdown voorbij is en mensen weer vaker van huis zijn, is dat een heel actueel probleem. Voorlichting over preventie van inbraak is dan heel belangrijk.

Bij Justitie denkt men vaak aan de handhaving van wetten. Dat klopt wel, maar het ministerie houdt zich juist ook veel met preventie bezig. De campagne over seksueel geweld richt zich vooral op het voorkomen ervan én het vinden van de juiste hulp, dat is belangrijk voor slachtoffers. Dat gaat mij heel erg aan het hart, ik vind het mooi daar iets aan bij te kunnen dragen.”

 

Verfrissende blik van buiten

“Dat ik geen eerdere ervaring heb bij de overheid is vaak heel verfrissend, merk ik. Ik ben niet bevooroordeeld over de manier hoe zaken bij de overheid soms kunnen werken. Ik ga op het doel af. De mensen waarmee ik werk doen dat ook en dat werkt heel fijn. Mijn collega’s bij het ministerie staan heel erg open voor nieuwe dingen en vinden het leuk om zaken anders aan te pakken dan dat ze gewend zijn.”

 

Maatschappelijke verdieping

“Deze opdracht is inhoudelijk echt heel anders dan wat ik hiervoor heb gedaan. Ik zit dichter bij de bron en werk met onderwerpen die de samenleving, mensen, raken. Als ik nu terugdenk aan mijn werk in de bureauwereld, dan kijk ik daar nu anders naar. Het is superleuk werk, je hebt veel contact met creatieve mensen en zo’n creatieve omgeving is erg innoverend. Dat is het aantrekkelijke van werken aan de bureauzijde. Bij de overheid spreekt juist de verdieping mij aan. Tot nu toe een van de leukere opdracht die ik heb gedaan!”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step . Solliciteer nu!
In de serie Professional in the Spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld over de opdracht van Dionne Knooren bij AgroEnergy of check het verhaal van Daniëlle Akuffo, die werkt bij de gemeente Amersfoort.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!