Professional in the Spotlights: Marion van Dam, Senior Communications Consultant (a.i.) bij de Nationale Politie

“Als je interne communicatie als specialiteit hebt, wil je wel een kijkje binnen zo’n organisatie nemen”

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Marion van Dam, Senior Communications Consultant (a.i.) bij de Nationale Politie.

Hoi Marion, hoe ben jij in de communicatie terecht gekomen?

“De studie Communicatie trok mij erg aan en dus heb ik die gevolgd. Als je dan het vak inrolt, is het als een knikkerbaan: je rolt naar de plek die het beste voelt. Voor mij was dat altijd bij grote, commerciële organisaties met een belangrijke rol in de maatschappij. Zoals Ahold, KLM en KPN. Op plekken waar beleid wordt gemaakt en strategie wordt ontwikkeld. Dat wil ik ondersteunen met communicatie.

Toen ik begon was communicatie nog niet zo’n groot vak, niet te vergelijken met nu. Ik vond vooral het bedrijfsmatige en het creatieve interessant. Dat vind je beide in het communicatievak. Je moet analytisch sterk zijn en bedenken hoe je met communicatie kan bijdragen aan het doel. Die oplossingen zijn in mijn ogen altijd creatief. Ik heb altijd een zwak gehad voor het maken van goede content, maar het gaat voor mij wel verder dan ‘het stukje’ of ‘de video’. Het gaat ook over impactvolle en innovatieve middelen. Pionieren! De combinatie van strategie, analyse en de creatieve communicatiebijdrage is erg leuk om te doen.”

Je doet nu een project bij de Nationale Politie, kun je daar iets over vertellen?

“Ik help de dienst HRM bij de politie als communicatiemanager met een groot verandertraject. We willen de dienstverlening naar de rest van de organisatie toe veranderen en verbeteren. We proberen structuur aan te brengen als het gaat om interne communicatie. Met name de communicatie over strategie en visie. Het is leuk dat je nog een heleboel op zijn plek moet brengen om communicatie strategisch en structureel te kunnen doen.

De politie stond altijd op mijn verlanglijstje om een project te doen. Ik sta meer dan 100 procent achter hun maatschappelijke rol en heb daar respect voor. Verder is het een grote werkgever en als je interne communicatie als specialiteit hebt, wil je wel een kijkje nemen binnen zo’n organisatie.”

 

Wat is de Invloed van het coronavirus op jouw werk?

“Tot nu toe heb ik slechts vier collega’s live gezien, het contact is vooral online. Toch moet je proberen een band op te bouwen en de organisatie aan te voelen van een afstand. Maar ik moet zeggen: het werken op afstand gaat beter dan gedacht. In het begin was het wel even zoeken, maar het begint heel gewoon te worden. Ik word goed gevoed door mijn collega’s. Op afstand is het wel moeilijk aan te voelen hoe mensen met hun werk bezig zijn en hoe ze zich daarbij voelen. Aan de andere kant ben je vanuit huis zonder alle informele contacten ook wel weer waanzinnig productief. Dat neemt niet weg dat ik heel graag overwegend op kantoor zou willen zitten. Even binnenlopen bij een collega, een goed gesprek, dat kan nu niet. Dat vind ik wel een nadeel.”

“Even binnenlopen bij een collega, een goed gesprek, dat kan nu niet.  

Wat zijn jouw ervaringen met Babbage Company?

“Wat ik leuk vind aan het contact met Babbage Company is de persoonlijke benadering en de snelle reacties. Babbage is heel alert. Bij de politie wordt er altijd een screening gedaan van de kandidaten en dat kan acht tot tien weken duren. In al die tijd heb ik goed contact gehad met jullie. Het was vooral de samenwerking tijdens het traject. Telkens snel schakelen, dat vond ik fijn.”

Heb je een advies voor andere professionals?

“Kijk wat bij je past op een bepaald moment in je leven en waar je op dat moment zin in hebt. Interim of vast is dan niet zozeer een doel, maar een middel. Van 2001 tot 2008 ben ik ook interim professional  geweest. Op dat moment had ik hele jonge kinderen en een druk gezin. Ik wilde de mogelijkheid hebben af en toe lucht in te bouwen en in schoolvakanties thuis te zijn. Dat gaf mij het gevoel van vrijheid.”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step . Solliciteer nu! 
In de serie Professional in the spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld over Neeltje van Urk  of check het verhaal van Marco Nuis. 
Blijf up-to-date

Blogs en nieuws

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!