Professional in the Spotlights: Laurina Drenth-van Beuzekom, Programmamedewerker Rijkswaterstaat (a.i.)

“De Wadden zijn het laatste stukje wilde natuur dat we in Nederland hebben” 

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Laurina Drenth-van Beuzekom, Programmamedewerker (a.i.) Waterkwaliteit & Natuurbeheer Waddenzee bij Rijkswaterstaat

Liefde voor de Wadden

“Ik ben Laurina Drenth – van Beuzekom en ik moet eerst vertellen dat ik een watermens ben. Ik hou van zwemmen, zeilen, suppen... alles met water. Als je een buitenmens bent zoals ik, kom je al snel uit bij de Waddeneilanden. Vroeger als puber werkte ik ook een aantal jaar op Terschelling. Ik begeleidde buitenritten en ponykampen. Daar is mijn liefde voor de Wadden ontstaan. Er is niets zo mooi als galopperen met je paard over het uitgestrekte strand van Terschelling.

Wat ik zo mooi vind aan de Wadden is de natuur, de omgeving en de mentaliteit van de eilandbewoners. Ze kennen geen stress: je stapt op de boot en je bent weg van alles. Ik vind het heel belangrijk dat dit bewaard blijft voor later. Dat mijn dochter ook kan paardrijden op het strand van Terschelling en kan genieten van de rijke natuur. Daarom past dit programma zo goed bij mij.” 

 

Bescherming en recreatie

“Het programma Waterkwaliteit en Natuurbeheer Wadden van Rijkswaterstaat werkt aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en de natuur van het Waddengebied. Het staat nog aan het begin en dat is uitdagend. Ik mag meedenken over de vormgeving en presentatie van het programma. 

Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld dit jaar de ‘Wadwachterstoren’ bij zandplaat Richel onder beheer gekregen van Natuurmonumenten. Richel is een belangrijke rustplaats voor diverse bijzondere en zelfs bedreigde soorten vogels en zeehonden. In de zomermaanden ligt er een ponton met een huisje, de Wadwachterstoren. Tijdens het vaarseizoen geven vrijwillige Wadwachters voorlichting aan recreanten over de erecode van het wad: houd de rust in de omgeving.

 

Vloggende Wadwachters

In een vierluik van vlogs vertellen de Wadwachters wat ze doen en laten ze dat zien (Kijk hier voor het filmpje). Ik heb een plan gemaakt hoe we dat kunnen presenteren. De beelden zijn machtig mooi om te zien en dat geeft mij veel energie. Ik kan mijn creativiteit kwijt in hoe de organisatie feitelijke informatie kan geven op een manier die tot de verbeelding spreekt. Het is het laatste stukje wilde natuur dat we in Nederland hebben.”

 

Proactief communiceren over natuurbeheer

“Natuurbeheer is voor Rijkswaterstaat een relatief nieuwe taak. Ik vind het heel leuk hieraan te werken met een groep enthousiaste mensen van biologen en ecologen, tot projectmanagers en assetmanagers. De uitdaging is iedereen op één lijn te krijgen. 

Voor dit project maak ik onder andere een nieuwsbrief, ik zorg voor infographics en animaties en ik maak mijn collega’s bewust van wat nieuws is en wat niet. Als organisatie willen we proactief communiceren en de omgeving betrekken bij onze plannen. Dat is mijn uitdaging bij dit project.”

 

Communicatie en dyslexie, een krachtige combo

“Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik dyslectisch ben. Daarom snap ik waarom communiceren zo belangrijk is. Als je op school zit, is taal natuurlijk heel belangrijk. Er werd vooral belicht dat als je dyslectisch bent het probleem is dat je niet goed bent in taal. 

Tegenwoordig zijn er een heleboel nieuwe inzichten over dyslexie. Het heeft te maken met neurodiversiteit, dat je hersenen net wat anders zijn aangelegd dan bij andere mensen en dat je daardoor hele andere capaciteiten hebt die je kan benutten. Denk aan: creativiteit, denken in concepten, snel tot oplossingen komen, ver vooruit denken, goed kritische vragen kunnen stellen, improviseren, enzovoort!

Vaak wordt gedacht dat een communicatieadviseur heel goed is in tekst en schrijven. Nu betrap je mij niet snel op een foutje, maar het is natuurlijk wel paradoxaal. Door mijn dyslexie denk ik in beelden en verwoord ik zaken juist heel beeldend. Uiteindelijk is het mijn kracht!” 

“Ik vind het waardevol dat Babbage Company trainingen en webinars organiseert”

Babbage Company helpt ontwikkelen

“Ik vind het heel waardevol dat Babbage Company trainingen en webinars organiseert. Investeren in persoonlijke ontwikkeling vind ik heel belangrijk. Zo ben ik een keer naar een training Podcast Maken geweest en ik heb die kennis destijds toegepast bij de provincie Overijssel. Daar is een collega verder mee gegaan en nu is er een podcast over een Natura 2000-gebied in Overijssel. Dus als je wandelt door dat gebied, dan kun je die podcast opzetten en luisteren naar de verhalen over het gebied en de natuur. Dat vind ik heel mooi.”

 

Publieksgroepen in plaats van doelgroepen

“In de communicatie hebben we het altijd over doelgroepen, maar in mijn ogen is dat beperkend. Ik denk dat we veel meer moeten denken over publieksgroepen: mensen zijn vanuit zichzelf geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen of niet. Als iemand geïnteresseerd is, komt de boodschap beter over.”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step . Solliciteer nu!
In de serie Professional in the Spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld over de opdracht van Annemiek Bots, die werkt als woordvoerder bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied of check het verhaal van Cagla Kaya, Communicatiemedewerker Onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!