Professional in the Spotlights: Chantal van der Elst, Communicatieadviseur (a.i.) bij Ministerie van VWS

“We willen laten zien wat AI voor de zorg kan betekenen”

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Chantal van der Elst, sinds maart 2020 Communicatieadviseur (a.i.) bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het programma Waardevolle AI voor gezondheid en het programma Digitale toegang in de Zorg.

Artificiële Intelligentie in de zorg

Artificiële Intelligentie (AI) wordt steeds breder toegepast. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoekt hoe AI waardevol bij kan dragen aan de zorg in Nederland. Chantal van der Elst werkt ad interim voor het ministerie bij het programma Waardevolle AI voor Gezondheid en het programma Digitale Toegang in de Zorg. 

Beleid omtrent AI maken

Chantal vertelt: “Het programma Waardevolle AI voor Gezondheid helpt zorgpartijen in kaart te brengen naar de waarde van AI in de praktijk. Dit doen we in co-creatie met het veld. Het is belangrijk dat we luisteren naar hun behoeften en ervaringen. Input uit het veld is belangrijk, zo kunnen we hen sneller helpen opstarten.

Het Ministerie wil weten wat de mensen uit de praktijk nodig hebben. Vanuit de Overheid was er nog geen beleid voor het gebruik van AI in de zorg. Het uiteindelijke beleid moet op de praktijk aansluiten. Dat is het doel van het programma ‘Waardevolle AI bij Gezondheid’.”

Digitalisering In de zorg

“We doen steeds meer online, ook in de zorg. En dat moet veilig gebeuren. Voor zorgpartijen is het belangrijk dat gegevens veilig gedeeld worden, bijvoorbeeld met het inloggen bij zorgaanbieders via een patiëntenportaal. 

Binnen de directie werken veel specialisten op het gebied van privacy en informatieveiligheid. Samen met een collega communicatieadviseur zorg ik ervoor dat duidelijk is wat er nodig is om veilig digitale toegang te bieden tot digitale diensten.”

Creatief en commercieel

Chantal is opgegroeid in een ondernemersgezin. Haar achtergrond ligt in de marketing door haar opleiding Commerciële Economie. Ze vertelt: “Na mijn opleiding kwam ik bij de Miss Etam Groep terecht. Daar heb ik veel geleerd over bedrijfsprocessen en samenwerken, maar ik kon er niet zo veel met mijn opleiding doen. Er was toen nog geen marketingafdeling.

Mijn eerste stappen in de communicatie zette ik bij een trainingsbureau. Daar kreeg ik de vrijheid deze functie in te richten. Dat sprak me wel aan. Het was creatief, maar ook commercieel. Het wekte mijn interesse in het verhaal achter de organisatie en hoe je dat zichtbaar kon maken. Uiteindelijk besloot ik bij een reorganisatie in 2013 mijn ondernemershart te volgen en voor mezelf te beginnen.

In het begin waren mijn opdrachten vooral commercieel gericht, maar ik kreeg ook steeds meer opdrachten met een maatschappelijk doel. Dat vind ik hele leuke opdrachten. 
Ik heb bijvoorbeeld voor diverse gemeentes gewerkt, om beginnende ondernemers in de regio goed te kunnen laten starten, en mensen met een beperking aan werk te helpen. Toen ik werd benaderd voor de rol bij VWS, was ik dus heel erg benieuwd.”

Dichtbij de praktijk

“Met het programma Waardevolle AI voor Gezondheid willen we zorgaanbieders en innovators informeren over wat er mogelijk is met AI in de zorg. Ook willen we laten zien wat erbij komt kijken als je AI in de zorg inzet, bijvoorbeeld in de strijd tegen covid. We hebben daar op de website van data voor gezondheid (www.datavoorgezondheid.nl) verschillende stukken over gedeeld. Ook hebben we een aantal video’s gemaakt over wat er allemaal in ontwikkeling is. 

Bij het maken van de video’s sprak ik een patholoog. Hij doet onderzoek naar kankercellen. Hij liet op een groot scherm zien dat AI bepaalde kankercellen herkent die mensen niet zo snel herkennen. De beelden worden heel erg uitvergroot en de AI geeft met kleuren de kankercellen aan. Met dit soort voorbeelden uit de praktijk kan ik makkelijker over deze complexe materie communiceren.” 

Alles te weten kunnen komen over AI met een podcast

“We hebben gekeken hoe we alle verschillende onderwerpen onder de aandacht kunnen brengen. We kwamen met het idee een podcast te lanceren. De eerste serie is al klaar en staat online!. 

Zo proberen we zorgprofessionals en innovators te bereiken die geen tijd hebben om berichten te lezen. Die kunnen nu onderweg of tijdens het doen van de was luisteren en zo toch te weten komen wat er allemaal mogelijk is.

Binnen het ministerie werd er nog niet veel gebruik gemaakt van podcasts, maar ik zie er nu steeds meer. Collega’s komen zelfs naar mij toe met vragen over hoe zij een podcast kunnen opzetten. Naast de nieuwsbrief en de webredactie is dat heel leuk om te doen. We zien dat het onderwerp leeft in de samenleving en het komt ook steeds meer in de media. Daar ben ik heel blij mee.”

“Ik ben blij dat ik door Babbage Company bij een ministerie aan de slag kon”

Goede inschatting

“Babbage Company benaderde mij voor deze opdracht en ik dacht ‘Wow’! Ik wilde heel graag een keer bij een ministerie werken, maar de deadline om te reageren was superkort. Babbage heeft mij heel erg geholpen mij bij VWS te introduceren. Ze hebben goed ingeschat wat bij mij zou passen.”

Ook nadat ik geland was bij het ministerie, zocht Babbage nog regelmatig contact met mij. Ze wilden graag weten hoe het met me ging, ook in coronatijd. Het was fijn dat ik af en toe mijn zorgen kwijt kon. Ik waardeer het heel erg dat ik post kreeg van jullie met leuke dingen om in verbinding te blijven.”

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step. Solliciteer nu!
In de serie Professional in the Spotlights hebben we vele verhalen. Leer bijvoorbeeld over de opdracht van Gythe Lammers, projectleider (a.i.) bij het programma Mobility as a Service (MaaS) bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of check het verhaal van Shisei Holwerda, communicatieadviseur (a.i.) bij het project Registratie (land)bouwvoertuigen bij de RDW.

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!