De wigwam wankelt

Lieke Severijns 15-8-2019 16:03
Categorieën: Blogs

Flexwerkers bij ING in de problemen door geldnood bij payrollbedrijf (FD.nl)
De wigwam wankelt
Babbage Company is 15 jaar lang in de directe lijn leverancier bij ING geweest. Uiteraard moesten we voor dit preferred suppliership aan allerlei normen voldoen en werden we regelmatig door ING ge-audit. Dan kwam er een keurige controller een hele dag bij ons op kantoor om zich ter plekke door onze boeken heen te worstelen. Waren we voldoende solvabel? Hadden we onze zaakjes financieel, administratief en juridisch goed geregeld? Was onze NEN certificering op orde? Altijd zijn we met vlag en wimpel geslaagd.

Een jaar of 6 geleden heeft ING, net als vele andere grote corporates, ervoor gekozen om kleinere, veelal specialistische, intermediairs achter een broker te scharen. Een kil zakelijk besluit dat vooral gebaseerd is op kostenbesparing en efficiency. Reden voor Babbage Company destijds om onze bakens te verzetten en meer zaken te gaan doen met opdrachtgevers waar we wel een transparante en directe relatie mee kunnen opbouwen. Oh, wat zijn we hier nu blij mee; er zijn namelijk jaren geweest dat we tientallen interim-professionals tegelijk bij ING rond hadden lopen.

Toch kwam ook bij ons kwam vorige week een (niet persoonlijk ondertekend, noch door de directie TCP noch door de directie ING) onaangenaam bericht binnen. De rekeningen van de laatste ZZP-er die wij nog bij ING aan het werk hebben, worden vooralsnog niet door TCP en ook niet door ING betaald. Onze ZZP-er “boft” misschien nog, omdat wij zijn risico grotendeels opvangen, maar velen anderen zijn zwaar gedupeerd. Naast de openstaande rekeningen is er de onzekerheid over de continuïteit. Velen zullen zich genoodzaakt zien om zich terug te trekken en het risico niet durven lopen om nog meer niet-gegarandeerde uren te maken. Vele projecten in de “tribes” en de “squads” van ING zullen vertraging oplopen wat de “wigwam” zal doen wankelen.

Zorgplicht?
Dit alles roept bij ons veel vragen op: Heeft ING geen zorgplicht voor al die partijen die prestaties voor hen hebben geleverd? Zijn zij geen huisbankier en hadden ze dit niet aan kunnen zien komen? Wordt een dergelijk enorm belang enkel uit handen gegeven uit kostenefficiency? Hoe zit het met die audits? Waarom is er geen derdenrekening verplicht gesteld? Maar natuurlijk ook hoe zit het met al die andere brokers waar enorme omzetten worden gedraaid tegen flinterdunne marges. Hoe staan die ervoor? Werken die ook met “kredietverstrekkers uit de Europese markt”?

Kortom : wij volgen, net als ieder van jullie die hier direct of zijdelings bij betrokken is, de ontwikkelingen op de voet en hopen uiteraard voor alle betrokken partijen dat de schade mee zal vallen en dat er snel een oplossing zal volgen.

Lieke Severijns, Managing Director Babbage Company

Meer achtergrondinformatie: Flexwerkers bij ING in de problemen door geldnood bij payrollbedrijf (FD.nl)

Reageer