Hoe digitaler we gaan, hoe meer behoefte we hebben aan live

Op maandag 15 februari 2021 vond Back2Live plaats in het Prinses Beatrix Theater in Utrecht. Een pilot-event met 500 deelnemers. Angelica Baltus, een interim communicatieadviseur uit ons netwerk, was bij dit eerste coronaproof test-event en neemt je in deze blog mee! 

"Ik had er al weken zin in. Live bij elkaar, weer eens op toevallige ontmoetingen stuiten. Gewoon weer een hapje en een drankje, maar toch ook weer niet gewoon want hoe lang was dit geleden...

Maandag jl. 15 februari was het zover! Ik stapte in de trein naar het Beatrix Theater. Eigenlijk mag je het OV natuurlijk alleen gebruiken voor noodzakelijke reizen, maar goed dit is noodzakelijk. De eventbranche moet weer LIVE, dit is de opmaat naar meer. Dus vooruit, ik pak de trein. IJzel, dus ja treinen hebben vertraging. Zou ik wel op tijd aankomen? Dat gevoel had ik al tijden niet gehad met alle online video meetings. Gelukkig kwam er toch nog een verdwaalde trein op station Castricum, die in 1 lijn door rijdt naar Utrecht CS."

"De eventbranche zal nooit hetzelfde zijn, digitaal gaat een wezenlijk onderdeel worden. Maar wat hebben we dit gemist!"

Testen

De zaterdag ervoor had ik een PCR test ondergaan, zondag gelukkig negatief getest. Nu was er niet duidelijk gecommuniceerd via De Close App (communicatie voor-tijdens-na event) dat je dan ook thuis moest blijven tot en met de dag van het event. Maar iedereen die logisch nadenkt weet dat dat wel zou moeten. Echter, na 8 jaar kon je weer schaatsen op natuurijs en ik - als groot fan van schaatsen - bond de ijzers om zondag op de Kaagse plassen. Wat een waanzinnige belevenis was dat! Ik vond dat ik dit kon doen omdat ik als een van de 'gelukkigen' steekproefsgewijs verkozen was om een sneltest te ondergaan de maandag bij binnenkomst. Ik zat namelijk in de groene bubbel (van sneltests) samen met 49 andere vakgenoten. Verder was er een blauwe bubbel van 150 personen en een gele bubbel van 250 personen. De laatste groep moest ook tijdens het zitten in de zaal een mondkap op. De groene bubbel niet, wij hadden kuchschermen. En de blauwe bubbel hoefde tijdens het zitten ook geen mondkap op en had ook geen kuchscherm.

"Ik ging zelfs foto's maken van de lobby waar veel mensen bij elkaar stonden."

Het sneltesten is inderdaad nog wel een logistiek dingetje, want een uur na aankomst (test-) kwam ik binnen, kon nog snel een lunch pakken en op naar de zaal. Wat was het heerlijk om weer geroezemoes te horen. Ik ging zelfs foto's maken van de lobby waar veel mensen bij elkaar stonden en waar de mensen van de groene bubbel dan weer niet mochten komen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Programma

Het programma was goed, zoals we het kennen van de eventbranche. De opening door Mona Keijzer, staatssecretaris van EZK. Die zei dat back2live tot tranen roerde en oh zo belangrijk is voor Nederland: de reeks van testevents, waarvan deze de eerste was. En ze had gelijk. Ik kreeg ook kippenvel en ervoer meerdere geluksmomentjes die middag. Antropoloog Jitske Kramer volgde met haar verhaal over culturen die mensen maken en andersom. Oh zo interessant in deze corona pandemie. Dolf Jansen met mooie grappen, maar weer even lekker hard kunnen lachen. En Menno Lanting, innovatie expert, die afsloot met hoe digitaler we worden, hoe meer we behoefte hebben aan live ontmoetingen. En dat is wat de branche wil horen!

"Ik  kreeg kippenvel en ervoer meerdere geluksmomentjes die middag."

Resultaten Back2Live

We kunnen niet wachten op live ontmoetingen. Dat bleek ook uit de aankondiging van de testevents die zullen volgen, een dance- en popfestival in de ZiggoDome, elk 1500 personen op 6 en 7 maart, en een festival en concert in Biddinghuizen die week erna. Binnen een paar uur uur hadden zich al 63.000 mensen aangemeld. Het blijkt dat veel mensen een (snel)test en het ontwijken van kwetsbaren ervoor over hebben. Want ik mag nu mijn moeder een week niet zien. Pas als blijkt na mijn test a.s. zaterdag dat ik negatief ben, mag dat weer.

En hoe zullen testuitslagen van de andere bezoekers zijn? En van de volgende 7 events die het Fieldlab organiseert? Ik kan niet wachten op de uitslagen. Laten we hopen dat wij als Nederland, die voorop staat in de eventbranche, hier een punt gaan maken. Dat het weer kan, weliswaar met voorzorgsmaatregelen. Wij zijn de eerste in Europa die het zo constructief met zoveel testevents aanpakken. Het zou fantastisch zijn als we nu wel eens een keer hoog op de ladder staan in de corona-aanpak.

"Wij zijn de eerste in Europe die het zo constructief met zoveel testevents aanpakken."

En natuurlijk heb ik weer leuke toevallige ontmoetingen beleefd, contact gegevens uitgewisseld en een 0.0 drankje gedronken. Want dit event was alcoholvrij. Misschien maar goed ook. Want het is raar dat als iemand te dicht bij je in de buurt komt dit heel unheimisch voelt. Dit hadden we toch niet kunnen bedenken? Ik ga ervan uit dat we hier juist weer heel snel aan wennen. Want we kunnen niet zonder. De eventbranche zal nooit hetzelfde zijn, digitaal gaat een wezenlijk onderdeel worden. Maar wat hebben we dit gemist!

Angelica Baltus, Communicatieadviseur Campusontwikkeling en Coördinator minor Live Communicatie, HvA

 

 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.