Professional in the Spotlights: Judith Kessels, Woordvoerder Gemeente Zoetermeer

"De selectieprocedure duurde best lang, maar Babbage Company zocht steeds contact met mij en gaf terugkoppeling."

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Judith Kessels, Woordvoerder Gemeente Zoetermeer

Judith Kessels in het kort

“Ik ben opgegroeid in Limburg, maar ik ben ongeveer dertien jaar geleden verhuisd naar het westen van Nederland. Een neef van mij heeft een reclamebureau, dat leek me tijdens mijn middelbare schooltijd ook wel tof. Nadat ik geslaagd was voor mijn eindexamen ben ik de HBO Communicatie gaan volgen aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik koos uiteindelijk niet voor de reclamewereld, maar binnen de marketing en communicatie zijn natuurlijk veel meer richtingen. Dat is voor mij dus woordvoering en externe communicatie bij de overheid geworden.

Ik heb twaalf jaar in de Veiligheidsregio Haaglanden gewerkt. Daar heb ik altijd verschillende dingen binnen de communicatie gedaan. Dat groeide toe naar een adviseursfunctie en al vrij snel ben ik daar ook woordvoering voor de brandweer bij gaan doen. In die twaalf jaar dat ik bij de brandweer zat, heb ik niet het gevoel gehad dat ik heb stilgezeten, ondanks dat het steeds in dezelfde omgeving is geweest. Sinds juni werk ik bij de Gemeente Zoetermeer als woordvoerder van de burgemeester, mede dankzij jullie. Als woordvoerder bereid ik onder andere de burgemeester voor op interviews voor de krant, radio of televisie. En voor 'optredens' van de burgemeester in de gemeente bij bijvoorbeeld jubilea, de nieuwjaarsreceptie of openingen, schrijf ik alle speeches. Verder schrijf ik ook voorwoorden voor jubileumboeken of speciale publicaties. Ook in deze crisistijd uiteraard.”

Het werk in de praktijk

“Voorheen gaf ik als perswoordvoerder zelf interviews voor een camera. Nu adviseer ik de burgemeester over de persstrategie, over zijn reputatie, dat soort dingen. En ik heb actief contact met de media over het werkveld van de burgemeester. Het ligt wel in het verlengde van mijn vorige baan, maar het is meer politiek en bestuurlijk. Dat is toch een ander perspectief. De gemeentewereld heeft mij in positieve zin echt heel erg verrast. 

Ik kwam hier op mijn eerste dag en ik wilde meteen wat werk doen. Toen moest ik een speech schrijven. Toevallig was het een speech voor een van de directeuren van het bedrijf waarvoor ik gewerkt had, dus dat was een voordeel.

Ik bereid de teksten 80 tot 90 procent voor, dat stuur ik naar de burgemeester, hij vult nog wat persoonlijks aan en dan is het klaar. Dat is hartstikke leuk en je krijgt er positieve reacties op. Je leert door die speeches te schrijven veel van de gemeente waarvoor je werkt!  

Sinds half maart werk ik voor het corona crisisteam van de gemeente. Ik werk vanwege de corona crisis inmiddels vanuit huis. Tegelijkertijd hadden we het geplande afscheid van de burgemeester die na bijna 8 jaar stopte. Door de coronamaatregelen moest het afscheid anders georganiseerd. We wilden de burgemeester niet vanuit een verlaten stadhuis en een verlaten stad zomaar laten gaan, dus daar hebben we last minute een digitaal alternatief voor opgezet. Alles corona proof.”

Door het schrijven van speeches leer je veel van de gemeente waarvoor je werkt.

De rol van Babbage Company

"Ik was niet op zoek naar een andere baan, maar ik werd door jullie benaderd op LinkedIn in een privébericht en heb met jullie gebeld voor wat extra informatie. Ik heb een afspraak gemaakt en dat was een heel positief gesprek. De selectieprocedure voor deze vacature duurde best lang, met veel gesprekken en assessments. Zo'n assessment had ik nog nooit gedaan. Babbage zocht steeds contact met mij over de voortgang en gaf terugkoppeling. Dat vond ik heel prettig. Op een gegeven moment had ik twee sollicitatierondes achter de rug en dacht ik: 'nou wil ik het worden ook!'.

Advies voor andere professionals

"Sta open voor nieuwe dingen en voor een nieuwe baan, zoals in mijn geval. Babbage heeft mij daarin onverwacht op een nieuw pad geholpen. Het heeft mij veel gebracht om op een andere manier naar dingen te kijken. Ik vind het echt een verrijking die stap te hebben genomen. Dat zou ik iedereen mee willen geven: Houdt een open blik en sta leergierig in je werk."

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step. Solliciteer nu!
In de serie Professional in the Spotlights hebben we vele verhalen. Lees bijvoorbeeld over de carrière van Senior Adviseurs Verandercommunicatie Marjan Huisman en Caroline van Daatselaar of check het verhaal van Aartie Rambaran Mishre
Blijf up-to-date

Blogs en nieuws

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!