Van hiring freeze in 2020 naar spectaculaire (vacature)groei in 2021

Het tij is flink gekeerd. De arbeidsmarkt is weer terug van een werkgevers- (aan het begin van de coronacrisis) naar een kandidaat-gedreven arbeidsmarkt. Babbage Company plukt daar de vruchten van. De vraag naar (tijdelijke) expertise in marketing en communicatie nam dit jaar enorm toe en ons klantportfolio groeit mee!

Sinds het begin van 2021 is de krapte op de arbeidsmarkt teruggekeerd. Het aantal vacatures groeit maandelijks en de werkgelegenheid breekt records. Met name het derde en vierde kwartaal lieten een spectaculaire groei zien. Een toename die vooral is toe te schrijven aan de aanhoudende groei van het aantal openstaande vacatures. Er kwamen dit jaar maar liefst 45 duizend vacatures bij. Waar er in het tweede kwartaal van 2021 nog 106 vacatures waren per 100 werklozen, waren dat in het derde kwartaal al 126 vacatures, zo blijkt uit onderzoek van het CBS deze maand.

Deze groei is een positieve ontwikkeling voor de recruitmentwereld. Uit onderzoek van Werf& blijkt hoe groot de invloed van de coronapandemie op ons vak is. Na een hiring freeze, waarbij vacatures on hold gingen of zelfs werden ingetrokken, is het nu weer ouderwets hollen. De versteviging van recruitmentafdelingen, -budgetten en -processen kwam weer bovenaan de agenda.

Aantal marketing & communicatievacatures stijgt
Uit onderzoek van Logeion, de brancheorganisatie voor communicatieprofessionals, blijkt dat het aantal marketing & communicatievacatures enorm toeneemt. De arbeidsmarkt binnen dit domein is gespannen en de vraag naar marketeers en communicatiespecialisten is groter dan het aanbod, met regionaal veel openstaande vacatures in Noord-Holland, vooral in en rond Amsterdam. Mede door corona is er veel vraag naar communicatieprofessionals die zich richten op het informeren van het publiek. Nu er meer vacatures dan werklozen zijn, is het belangrijk om je als organisatie te onderscheiden en te investeren in je merk als werkgever. De focus komt meer te liggen employer branding, een belangrijk onderdeel voor marketing en  communicatie. Dit is nog een reden waarom de vraag naar communicatieprofessionals stijgt.

Stijgende vraag naar woordvoerders 
Bij Babbage Company merken we dat – m.n. binnen de overheid - de vraag naar medior en senior communicatieadviseurs die minimaal vijf jaar ervaring hebben groot is en nog steeds groeit. Met als belangrijke vaardigheden woordvoering en social media. Die stijgende vraag naar (interim) woordvoerders, persvoorlichters en crisiscommunicatieadviseurs is een trend. Cijfers van Intelligence Group laten een stijging zien van 62 procent in het aantal woordvoerdersvacatures in de laatste twee jaar, met een piek van maar liefst 148 vacatures in het eerste kwartaal van 2021. Niet alleen bij ministeries, maar ook bij zorginstellingen, in het onderwijs, binnen de profitsector en de zakelijke dienstverlening is de vraag groot.

‘Uiteraard is er een samenhang met Corona’, zegt Managing Consultant/Partner Monique van Vliet in een interview met Adformatie. ‘Maar de vraag steeg ook door allerlei maatschappelijke trends die al langer bezig waren, zoals meer transparantie en druk op organisaties door social media. Beleid moet goed worden uitgelegd en de druk op organisaties via sociale media is enorm gestegen.’ Ook bij Babbage Company merken we die groei. Zo vonden wij woordvoerders en persvoorlichters (vast en interim) voor onder andere de Almeerse Scholengemeenschap, de Hogeschool van Amsterdam, Waternet, de Gemeente Utrecht  en onderdelen van de Rijksoverheid.

Nieuwe opdrachtgevers en groeiende vraag
De vraag naar (tijdelijke) expertise in marketing en communicatie is enorm toegenomen, van functies als Digital Marketing Specialisten, (Online) Marketeers en Contentspecialisten tot Communicatieadviseurs op alle niveaus en Managers (Corporate) Communicatie. Voor veel onderdelen van de Rijksoverheid (preferred supplier) en bij diverse gemeenten, ministeries, zorginstellingen, het onderwijs en voor commerciële organisaties hebben wij op korte termijn versterking van expertise of capaciteit geregeld. Maar ook profit organisaties als Audax, RHNB en Boehringer Ingelheim schakelden ons in voor een snelle interim-invulling. 

Op het gebied van werving & selectie hebben we voor een breed palet van opdrachtgevers, variërend van o.a. Dijklander Ziekenhuis, DCMR, Viroclinics en Schneider Electric, diverse managers en marcomspecialisten gevonden. Voor nieuwe partners als Unicef, ALD Automotive en Vaillant vonden we de juiste match: (resp.) een Hoofd Marketing en Communicatie, een Digital Marketing Specialist en Data-Analist en een Junior Marketeer. Ook vertrouwde partners als Caldic, New York Pizza, de Hogeschool van Amsterdam en Zorggroep Omring ondersteunden we bij de uitbreiding van hun (online) marketing-& communicatieteams. Op dit moment ondersteunen we ook vele opdrachtgevers, zoals de Nierstichting en Fugro, met de bouw van nieuwe teams.

Digitale transformatie

De economie draait op volle toeren en er wordt flink geïnvesteerd in marketing, waarbij m.n. online marketing en e-commerce groeit. Met de tijdelijke sluiting van niet-essentiële winkels begin dit jaar (en helaas nu weer) en de langdurende beperkte openingstijden is het niet gek dat organisaties het afgelopen jaar meer zijn gaan inzetten op e-commerce. Dat zien we ook terug in de cijfers van Adformatie, waaruit blijkt dat 54 procent van de marketeers (extra) is gaan investeren in e-commerce. Een conclusie die wij ook trekken uit gesprekken met onze partners binnen FMCG, Retail en Telecom. Namelijk: corona heeft de digitale transformatie - die bij veel organisaties al op de agenda stond - enorm versneld. Ook in ons eigen portfolio zagen we het afgelopen jaar een enorme toename in de vraag naar digital & online expertise. Zo vonden wij voor New York Pizza een Online Marketing & E-Commerce Manager, en een Duitstalige Online Marketeer, een E-Commerce Specialist voor Unishore, een SEO Specialist voor De Haan Media, een Digital Marketeer & Content Specialist voor Viroclinics en een Junior Marketeer voor Van Oers United. 

Online recruitment blijft
Ook voor 2022 zullen deze trends zich doorzetten en verwachten we dat de krapte aanhoudt. Via ons netwerk, onze communities en de investering in sourcingstechniek en recruitmentcapaciteit kunnen we als deskundige recruitmentpartner onze toegevoegde waarde blijven leveren. Corona heeft onmiskenbaar een extra online dimensie aan het wervings & selectie proces toegevoegd. Na bijna 2 jaar werken ‘op afstand’ is deze online dimensie niet meer weg te denken. Voor recruiters, opdrachtgevers en kandidaten zijn de voordelen niet te missen: sneller, laagdrempeliger en afstand speelt geen rol meer. Kortom: online recruitment blijft. Toch kijken we er ook ontzettend naar uit om elkaar weer live te ontmoeten! 

 

 

 

Bronnen:

 

 

 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!