Carrière in coronatijd

Onderzoek naar trends op het gebied van coaching en begeleiding wijst uit dat Nederlanders sinds corona meer behoefte hebben aan loopbaancoaching. Mensen komen er achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen, waardoor ze bij een coach aankloppen (ad.nl). Ook ik ben sinds we thuiswerken gaan nadenken over mijn werk en ging - gedwongen - met mezelf in gesprek. In deze blog neem ik je mee!

Sinds corona en het thuiswerken ben ook ik gaan nadenken over mijn huidige baan en opdracht. Elke dag klap ik mijn laptop open, in mijn eentje thuis, zonder collega's om me heen. Ik mis de sociale pluspunten van het werk. Al het menselijke contact valt ineens weg. En wat blijft er dan nog wel over? Netto werk. Het zet me aan het denken: vind ik het nu nog wel leuk en inspirerend? Mijn werk gaat ineens puur om de inhoud en het communicatievak an sich. Met mensen om me heen voel ik me altijd als een vis in het water. Als communicatieadviseur gaat het adviseren en het verbinden in real life me zo goed af. Dit moet ook ineens digitaal... Pfff, wat een uitdaging via een scherm!

Terug naar de kern

Gedwongen ging ik met mezelf in gesprek over waarom ik doe wat ik doe, als Communicatieadviseur Overheid. Waarom vind ik het zo interessant en waarom inspireert het mij? 

Na het stellen van deze vraag kom ik ook weer uit op dat ene woordje: verbinding. Maar dan op een ander niveau: verbinding tussen overheid en inwoner. Dus, hoe brengen we een boodschap zo duidelijk mogelijk over als overheid? Hoe zorgen we ervoor dat inwoners zich gehoord voelen? Waar halen we de signalen op en hoe gaan we daar zo goed mogelijk mee om? Dát is waar ik me voor wil inzetten en dát is waar ik graag over adviseer.

Poeh, wat een opluchting. Dat is precies wat ik doe qua werk. Maar dan wel alleen, zonder collega's om me heen, zonder ritjes in de trein moet muziek of podcasts in mijn oren, loopjes naar de koffieautomaat en face-to-face meetings. 

Weten welke kant je op wil

Oké, ik doe dus wel wat ik wil. Maar, hoe ga ik mij ontwikkelen als starter op de arbeidsmarkt en groeien in rollen en functies? Ik wil als twintiger ook niet stilstaan in mijn loopbaan vanwege deze coronacrisis. Als je het mij vraagt logisch dat mensen steeds meer bij coaches aankloppen in deze tijd.

Bij Babbage Company denken de Recruitment Consultants met me mee. Voor mij zijn zij allemaal een soort van loopbaancoaches en sparringpartners. Vragen en opmerkingen als Waar wil je heen, Lior?, Is dit niet een leuke opdracht?, Dit is een kans met veel groeimogelijkheden, Zullen we samen doornemen wat je interessant vindt en wat niet? helpen mij enorm. Zij houden me continue een spiegel voor en zo word ik gedwongen na te denken over de volgende stappen in mijn carrière.

Nieuwe stap

Zo rondde ik eind 2020 een mooie opdracht af bij Gemeente Almere als communicatieadviseur en kwam ik voor een volgende carrière stap te staan. Met hulp van Babbage Company startte ik per 1 januari in de wereld van crisiscommunicatie in een Intergemeentelijk Team Corona Communicatie voor Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Een verbindend team waar regionale thema's en lokale issues spelen. Erg interessant en leerzaam tot nu toe. Het is een stap die ik zelf niet zo snel genomen zou hebben, want ik had geen ervaring op het gebied van crisiscommunicatie. Maar het coronatijdperk zou hét tijdperk moeten zijn waarin ik die ervaring op zou doen, besloot ik. En nu ben ik alweer 2 maanden verder. 

Laat je verrassen

Tegelijkertijd blijf ik ook altijd denken aan de volgende stap. Welke kant wil ik hierna op? Welke stappen zou ik kunnen nemen om te komen op die volgende droomopdracht of om te werken voor die ene organisatie? Het helpt mij enorm om dit te kunnen bespreken met mensen die in het vak zitten. Tip: bel je collega eens op en stel elkaar deze vragen: waarom doe je wat je doet? Ben je gelukkig op werkgebied? Wat is je ideale opdracht? Voor welk (type) bedrijf of welke instantie zou je heel graag willen werken?

En laat jezelf ook eens verrassen! Maak die onverwachtse (zij)stap, ga eens in gesprek met een potentiële opdrachtgever die je normaal niet snel zou spreken, probeer eens iets anders. Want als we één ding zeker weten in dit coronatijdperk, dan is het wel dat we niets zeker weten.

 

Ook bij Rijksoverheid aan de slag als professional?

Lior Sela is Communicatieadviseur Overheid bij Babbage Company en werkt ad interim voor verschillende organisaties. Al eerder schreef zij een blog over haar opdracht bij Gemeente Almere. Ook als ad interim Adviseur Overheidscommunicatie aan de slag? We maken graag kennis met je! Denk je er net als Lior over om een carrièremove te maken en spreekt werken voor de overheid jou aan? We maken graag kennis met je! Neem contact op met Fleur of solliciteer direct! 

Meer weten over samenwerken?

Neem contact op 2020

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Babbage Company gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.